La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina, ha visitat aquest dilluns la seu de Cecot de Terrassa (Barcelona) i el Sincrotró Alba de Cerdanyola del Vallès (Barcelona) al costat de membres del cos consular acreditat a Barcelona, davant del qual ha defensat el potencial empresarial i industrial de Catalunya. "El Vallès és un dels escosistemes més dinàmics de Catalunya", ha proclamat Alsina durant la seva visita, que ha organitzat la mateixa Conselleria per explicar al cos consular l'impuls de la reindustrialització i la transició cap a una economia més sostenible i digitalitzada, ha informat en un comunicat.
La consellera ha defensat que el Vallès combina tradició i innovació, un fet que explica Catalunya "molt bé a l'exterior". "Una gran tradició d'indústria, de comerç i de mirar cap al món, amb vocació internacional, de mirar què passa a fora i connectar-se, i a la vegada de modernització, amb una industria molt innovadora", ha defensat la consellera, que també ha posat en valor l'esperit innovador, que busca solucions i que avança propostes del teixit industrial català, i s'ha referit també als fons europeus Next Generation descrivint-los com una oportunitat per impulsar grans apostes de futur.
La jornada ha començat amb una sessió de treball a la seu de Cecot que ha obert el seu president, Antoni Abad, i que ha inclòs una ponència de l'empresari i professor Xavier Ferràs i una taula rodona, després de la qual els representants del cos consular han visitat el Sincrotró Alba. Aquesta visita s'emmmarca en les activitats organitzades per la Conselleria en el programa dirigit al cos consular, que va començar el setembre al Port de Barcelona i ha inclòs després jornades i visites a espais com el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
La relació d'Alsina amb el cos consular és constant, tant per visitar espais com per mostrar-los problemàtiques que afecten Catalunya. A començaments de gener, sense anar més lluny, va expressar-los els dubtes que hi ha sobre l'actitud del CNI espanyol en els atemptats de Barcelona i Cambrils, on van morir 16 persones, després de les polèmiques declaracions de l'excomissari Villarejo que va dir que el CNI va estar involucrat en el 17-A perquè volia "espantar Catalunya davant l'1-O però se'ls en va anar de les mans". La consellera es va comprometre a mantenir informats els cònsols de qualsevol novetat que es produeixi i es va posar a la seva disposició. "No es pot polititzar el dolor del terrorisme", va advertir, al·ludint als interessos per tapar aquesta qüestió.