La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina (Barcelona, 1983), no ha amagat que la seva aposta és que Junts continuï al Govern. De fet, aquest cap de setmana s’ha afiliat a Junts per poder defensar el seu posicionament davant de l’executiva del partit i ha anunciat que té intenció de fer campanya activa a favor del sí. A parer d'Alsina, aquest és un moment crucial per a Junts, que definirà la seva estratègia per als propers anys.
Aquest dilluns s’ha estrenat a l’executiva de Junts i ha dit que ho feia per defensar la continuïtat al Govern...
M’agrada dir que el compromís amb el projecte de Junts va començar el primer dia com a consellera. He decidit fer-me militant perquè entenc que en els moments complicats cal remar i aquest és un moment transcendent pel país, pel partit i a molts nivells. He pogut assistir a la primera executiva com a militant de Junts, on s’ha decidit un tema importantíssim: que Junts no té por a les urnes i que posarà en mans de la seva militància dir si s’ha d’abandonar el Govern o no.
I quins són els seus arguments per defensar continuar al Govern?
Jo sempre em faig dues preguntes. Primer, si abandonar o renunciar al Govern ens apropa o ens allunya de la independència. I la segona pregunta és: per què sortim? És a dir, sortim perquè ERC no compleix els acords? O sortim perquè creiem que a fora del Govern treballarem millor per Catalunya i per la independència? Crec que actues diferent en funció de si respons amb l’estómac, amb el cor o amb el cap.
Si responem amb el cap i no amb l'estómac o el cor, estic convençuda que tot això és més difícil fer-ho des de fora de les institucions
I quines són les respostes?
Si respons amb l’estómac, la resposta més immediata és que hem de marxar perquè ERC ha incomplert de manera flagrant punts essencials de l’acord de Govern que va signar amb Junts. Si respons amb el cor, tots volem el que sigui millor per a la independència i per a una Catalunya rica, pròspera i plena per a tothom. Ara bé, si responem amb el cap, estic convençuda que tot això és més difícil fer-ho des de fora de les institucions. I aquí, hi afegiria una tercera pregunta: què farem el dia després de sortir del Govern, com s’orienta aquesta travessia del desert, quin és el mapa?
Ha trobat la resposta a aquesta pregunta a l'executiva de dilluns?
No. Perquè l’executiva s’ha centrat en qüestions molt operatives de com s’havia d’articular el fet de donar veu a la militància.
ERC no prioritza la direcció estratègica perquè pensa en el partit i no en el país
D'entrada, Junts havia centrat les seves reivindicacions a ERC en l'exigència de compliment de tres compromisos inclosos en l'acord de legislatura: una direcció estratègica de l'independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg...
Està clar que en el cas de la direcció estratègica, ERC no la prioritza perquè pensa en el partit i no en el país; en el cas de la coordinació a Madrid, tots sabem que ERC no ha negociat bé i de manera intel·ligent per als interessos de Catalunya; i la taula de diàleg, sabem que no ha prosperat. Per tant, Junts té raó quan reclama aquests punts i, a més, quan ERC no els compleix hi perdem tots, tot el país. El que jo dic és que tot això, aquestes tres reclamacions, s’exigeixen millor dins del Govern que fora. I aquí em pregunto, realment Junts com a segon partit de l’oposició, perquè no seria el primer, com a segon partit de l’oposició, ho reclamarà millor que no des de dins del Govern? Jo entenc que és més fàcil fer oposició a ERC des de dins del Govern i aixecar la veu. Per tant, que cal més Govern i no menys Govern per acostar-nos als objectius fundacionals de Junts, que és la independència. A partir d'aquí tinc una llista molt llarga de raons concretes per justificar-ho.
Realment Junts com a segon partit de l’oposició -perquè no seria el primer-, ho reclamaria millor que no des de dins del Govern?
Diu que és per avançar en el camí cap a la independència, però si fins ara no s’ha avançat per què hauria de ser diferent a partir d’ara?
Junts pot fer feina en molts fronts en què ja s’ha estat treballant. Aquesta legislatura té quatre anys, queda molt de marge per treballar-hi. Ha quedat clar que el Govern és en si mateix és una eina d’embat democràtic com va demostrar l'1-O. Unes institucions més fortes, defensades des de l’agenda i amb l’ambició que té Junts permet protegir els drets, els nostres drets lingüístics, permet lluitar contra la repressió, si Junts no hagués estat al Govern no existiria el Fons Complementari de Riscos o no es faria la denúncia internacional que fem de tota aquesta repressió a totes les institucions, al Consell d’Europa, a Nacions Unides, a la Unió Europea...
Si ERC quedés en solitari, quedaria completament lligada de mans i peus davant del PSC i els comuns
Aquests són els arguments amb els quals defensarà que Junts ha de continuar dins del Govern?
Hi ha més raons: ser un mur de contenció respecte els partits unionistes, tots sabem que si ERC quedés en solitari, quedaria completament lligada de mans i peus davant del PSC i els comuns, però especialment el PSC; també, evitar la recentralització davant de la passivitat d’ERC en defensa dels interessos de Catalunya a Madrid i amb el Govern central; la pròpia utilitat de les polítiques sectorials, en l’àmbit independentista; posar en pràctica la ponència política de Junts, tot el Preparem-nos vol avançar a la independència des de les pròpies institucions... I deixo per l’últim, però no és menor, el fet que també es fa país municipi a municipi, i Junts per Catalunya ha d’ajudar alcaldes i alcaldesses, als regidors que es presentaran a les municipals i també volen construir aquest país des de l’àmbit local.
Quan deixi el Govern em reincorporaré a la meva plaça, on tinc una 'pagueta' que és el doble de la 'pagueta' com a consellera. Cobraré el doble i tindré la meitat de preocupacions
L’opinió majoritària entre els membres del Govern és continuar dins de l'executiu. Això ha aixecat crítiques sobre si ho fan per mantenir els càrrecs, s’ha parlat despectivament que volen mantenir la pagueta. Què els diu a les persones que argumenten això?
Jo en el cas de la pagueta no em sento gens interpel·lada perquè el dia que deixi el Govern de Catalunya em reincorporaré a la meva plaça fixa, on tinc una pagueta que és el doble de la pagueta que rebo com a consellera del Govern. Per tant, jo cobraré el doble i tindré la meitat de preocupacions. Tant a mi com a moltes persones aquest argument no ens interpel·la en absolut. Estem aquí perquè creiem que és bo pel país. Hem fet tots els consellers moltes renúncies personals per poder estar liderant les nostres conselleries. Parlant de renúncies personals, hi ha molta gent que ha patit molt per arribar on som en pèrdua de llibertat, de llibertat de moviments, perduda de patrimoni... Per tant, és un respecte al llegat col·lectiu de tots aquests anys continuar mantenint la unitat del moviment independentista perquè només junts tirarem endavant i fer-ho des de la principal plataforma des de la qual es pot fer, que és el Govern de Catalunya.
Junts podrà mantenir la cohesió interna amb una divisió com la que s'ha fet evident entre partidaris i detractors de continuar al Govern?
Aquest dilluns s’ha parlat a l’executiva que sortís el que sortís en aquesta votació l’executiva del partit ho entomarà i actuarà amb conseqüència. No tinc cap dubte que no es trencarà l’executiva sinó que agafarà el mandat que la militància expressi aquests dies a les urnes. Tant les persones que defensen abandonar i renunciar al Govern com els qui diem que això no ha de passar, tots volem el millor per Junts per Catalunya. I tot forma part del mateix projecte.
És un moment crucial per al futur de Junts i aquesta setmana és clau. Definirà l’estratègia política per als propers anys
El secretari general, Jordi Turull, ha dit que defensarà un posicionament en relació a la votació i la presidenta, Laura Borràs, ha deixat clar què pensa. Creu que el resultat, segons quin sigui, pot qüestionar l’actual executiva? Hi haurà guanyadors i perdedors d’aquesta votació?
Aquest és un moment crucial per al futur del partit i, per tant, aquesta setmana és clau. Aquesta és una cosa important que han de saber els militants de Junts per Catalunya. Aquesta setmana definirà l’estratègia política de Junts per als propers anys i un munt de coses més. Per tant, és un moment d’enorme transcendència. Crec que tant les persones que defensen una cosa com l’altra, tothom vol el millor per al partit i assumirà els resultats. Penso que no hi haurà un trencament. Sí hi haurà d’haver autocrítica sobre com ha de continuar. Però això ja ho veurem després del dia 7 quan es tanquin les votacions i, per tant, a partir del dia 8 els deures que té Junts és fer autocrítica i veure com s’afronten els propers mesos i els propers anys del partit també tenint en compte el que hagin expressat els militants
No hi haurà un trencament a Junts. Sí hi haurà d’haver autocrítica sobre com ha de continuar
Aquest dimarts tenen reunió del Consell Executiu com s'afronta una reunió del Govern amb aquest panorama?
Els consellers de Junts anirem a la reunió del Consell Executiu per tirar endavant les nostres polítiques, que tenen la màxima ambició, tant en l’àmbit nacional com en l’àmbit d’atendre millor la ciutadania de Catalunya. No es pot ser frívol en un moment com l’actual i deixar de pensar en cap d’aquestes dues coses, per tant màxima responsabilitat, màxima institucionalitat i màxima voluntat per treballar pel futur del país.