La consellera d'Acció Exterior de Catalunya, Victòria Alsina, va iniciar aquest dilluns una visita oficial a Israel i al territori palestí per enfortir els llaços de la Generalitat amb l'estat jueu i estrènyer vincles econòmics, comercials o de cooperació a la regió. Aquest dimecres Alsina per homenatjar els 6 milions de jueus víctimes del nazisme ha fet una ofrena floral i ha deixat la seva insígnia oficial de consellera al Museu de l'Holocaust. És el primer alt càrrec català que visita oficialment Israel després de l'última visita de l'expresident Artur Mas l'any 2013. Durant els últims dies es va especular sobre el possible anunci d'obertura d'una delegació de la Generalitat a Israel, tot i que, finalment no es contempla aquesta decisió.

En el seu viatge de quatre dies, la consellera a part de Jerusalem, també ha visitat Tel-Aviv, on es reunirà amb l'alcalde de la localitat, entre altres trobades polítiques. A més, també visitarà Cisjordània per conèixer algunes actuacions en les quals la cooperació catalana participa, tant a través d'agències de Nacions Unides com d'entitats catalanes i socis locals. 

 

 

Cooperació catalana

Alsina va participar aquest dimarts en una trobada amb representants d'organitzacions que tenen el suport del Govern i de l'ONG catalana Hèlia, que desenvolupa un projecte per millorar les condicions de vida de les dones palestines exposades a violències masclistes, o Women's Studies Centre (WSC), que treballa per protegir i defensar els drets de les dones. Després de la reunió va considerar que les polítiques de cooperació vinculades a la pau a Palestina que es promouen "des de fa anys" a Catalunya són un "referent" en l'àmbit internacional. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert ho ha dit des de Ramallah, a Cisjordània, en el marc del viatge de quatre dies que fa a Israel i Palestina. En aquesta mateixa reunió van participar dues xarxes de la societat civil a Palestina: Al-Muntada, un fòrum d'ONG palestines per combatre la violència contra les dones, i PNGO, Xarxa d'ONG Palestines, un espai de coordinació de més de 25 organitzacions que fomenta l'apoderament i l'autonomia de la societat civil. 

La consellera no es va poder traslladar en la tarda de dimarts a Nablus, la ciutat on es desplega el projecte d'Hèlia i WSC finançat pel Govern. Les Nacions Unides van restringir l'accés a la ciutat arran d'uns enfrontaments interns, un fet que va impedir la visita sobre el terreny i la rebuda amb el governador de la ciutat. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) va començar a col·laborar amb WSC l'any 2019 a través de l'ONG catalana Hèlia. Actualment, tenen en marxa dos projectes amb finançament de l'ACCD: un destinat a apoderar les dones a la governació de Nablus i l'altre adreçat a oferir una protecció integral a dones exposades a violències múltiples. Els dos projectes sumen 850.000 euros.