“Les recomanacions que fa el Consell d’Europa són com una amnistia de facto”. Així de contundent s’ha manifestat la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, a l’hora de valorar el document aprovat aquest dilluns pel Consell d’Europa, text que demana la llibertat dels presos polítics, la suspensió de les euroordres i la reforma del delicte de sedició en el Codi Penal.
En declaracions al programa El Món a RAC-1, la consellera Alsina ha destacat que de la part dispositiva del text es pot interpretar que es tracta d’una amnistia de facto. “No es diu la paraula amnistia, però tracta el tema dels presos, de l’exili, el fet de poder expressar les opinions polítiques, de diàleg obert sense recórrer al dret penal...”, ha indicat Alsina.
Recomanacions a tenir en compte
La responsable d’Exteriors ha destacat la importància de la resolució aprovada pel Consell d’Europa ja que, en tractar-se de “l’organisme internacional més important en la garantia dels drets humans”, les seves recomanacions, malgrat que no siguin vinculants, les tenen en compte tant els tribunals de justícia europeus com el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)
Capítol a banda ha merescut la valoració del paper del PSOE i el PP en la votació celebrada aquest dilluns al Consell Europeu. Alsina ha lamentat el paper del govern espanyol i dels populars espanyols. “S’han quedat sols”, ha destacat. Així, ha recordat que el 75% dels representants espanyols han votat en contra d’unes recomanacions que han obtingut el vot favorable del 88% dels diputats dels grans partits.
El text votat a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, amb el títol Haurien de ser perseguits els polítics per les declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?, es va aprovar amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions després d'un tens debat i d'una votació en què es van rebutjar una rere l'altra les esmenes impulsades pels diputats espanyols que intentaven rebaixar alguns dels punts clau del document.