S'està gestant la reconciliació ERC-Junts després dels retrets de la setmana passada per la reactivació de les relacions amb l'estat espanyol? Dimecres el president Pere Aragonès va exhibir la reconciliació amb Junts i aquest dijous la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, ha explicat el què considera que s'hauria d'abordar a la taula de diàleg entre el govern català i espanyol: l'informe del Consell d'Europa que critica l'estat espanyol per la repressió que segueix mantenint contra l'independentisme. "L'operació reencuentro no existeix. Potser seria bona idea que la taula de diàleg tingués com a ordre del dia aquestes recomanacions del Consell d'Europa", ha dit en el marc d'una interpel·lació al ple del Parlament.
"De fet alguns ens diuen que nosaltres no volem dialogar, però s'equivoquen. Volem dialogar amb un objectiu clar perquè han passat fets molt greus i la ferida està oberta, i per tant no ens podem permetre una operació de màrqueting polític per part del govern espanyol", ha afegit la consellera, que s'ha preguntat si el PSOE acceptaria que les recomanacions d'aquest informe fossin la base del diàleg. És doncs sobre aquests punts que Alsina proposa dialogar després dels retrets per la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños. Una reunió que va acabar provocant que Aragonès el dimecres garantís públicament que marcaran conjuntament els posicionaments pel que fa a les relacions amb el govern de l'estat.
Què diu, però, aquest document? Va ser la setmana passada quan el Consell d'Europa va analitzar el grau de compliment de les recomanacions contingudes a l'informe que va aprovar fa un any sota el títol 'Han de ser jutjats els polítics per les manifestacions fetes en l'exercici del seu mandat?' i on s'abordava la situació de l'estat de dret a Espanya arran de la persecució contra l'independentisme, fet pel socialista letó Boriss Cilevics. En el text, Cilevis retreu que les euroordres contra els exiliats continuen vigents, i que continua la persecució contra centenars de funcionaris i responsables polítics per la participació en el procés o en actes de suport als presos. Tot i que admet que Espanya ha complert una de les recomanacions que se li van fer, com és posar en llibertat els presos polítics, adverteix que l'indult aprovat és condicionat i que el Suprem ha admès els recursos en contra. A més, retreu que la taula de diàleg ha avançat molt lentament i que les relacions entre Catalunya i l'Estat continuen patint situacions com l'espionatge amb el sistema Pegasus, sobre el qual reclama una investigació.
Alsina ha recordat en la seva intervenció que el Consell d'Europa no s'ha oblidat de les recomanacions i que segueix apostant per un diàleg sincer en comptes de la judicialització del conflicte català, tesi que ha assegurat que ha defensat en totes les reunions que ha tingut la Conselleria d'Acció Exterior. "Els governs democràtics valents plantegen per la via democràtica la resolució dels conflictes", ha afegit la consellera, que ha sostingut que "és molt significatiu" que el Consell d'Europa un any després s'hagi vist amb la necessitat de fer seguiment, ja que "no és habitual". Com considera que és un informe contundent i que no hi ha hagut voluntat política per a la resolució del conflicte, ha proposat al final de la seva intervenció crear una comissió de seguiment sobre aquest informe, i ha fet una crida a contribuir entre tots a fer possible la seva visibilització.