El senador de ERC, Santi Vidal, veu positiva la designació d’Enric Millo com a Delegat del Govern espanyol a Catalunya en substitució de María Llanos de Luna: “El tarannà dels dos és molt diferent”, ha destacat Vidal després de valorar el nomenament com a positiu.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Vidal ha assegurat que desconeix si l’anomenada ‘Operació Diàleg’ iniciada per l’Estat espanyol és “una maniobra per guanyar temps i una distracció o veritablement hi ha voluntat sincera de diàleg”, al temps que ha avisat: “No hem de ser ingenus però tant de bo el diàleg fructifiqui”. 

Inhabilitació

Sobre la confirmació del Suprem de la decisió del Consell General del Poder Judicial (CPGJ) que ratifica la seva inhabilitació com a jutge, Vidal ha assegurat que “no m’esperava la decisió del Suprem” i ha dit que es sent molt decebut amb la decisió pressa.

Vidal ha manifestat que “caldrà veure el redactat de la sentència els motius de la decisió”, i ha explicat que no descarta recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans un cop finalitzi el procés judicial a Espanya i també que pot presentar un recurs d’emparament al Tribunal  Constitucional però “no hi tinc confiança”. Al mateix temps, però, ha manifestat que aquest tribunal triga entre quatre i cinc anys amb cada sentència i ell “ja haurà complert amb escreix la sanció imposada”.

Ha dit que “la separació de poders al Estat espanyol continua sent molt qüestionable”, i ha explicat que la seva reincorporació a la carrera judicial dependrà de si s’ha de reincorporar als tribunals de l’Estat espanyol o de la República Catalana.

“Sinó torno és possible que continuï com a senador. Jo ja he perdut la meva plaça de manera definitiva a la Sala Penal de Barcelona i si demano una nova plaça hauré de participar en un concurs i això ho atorga el CPGJ precisament qui m’ha condemnat”, ha sentenciat.

Sobre la redacció de la Constitució catalana que va redactar i que el va ser la causa per ser inhabilitat, Vidal ha detallat que el document va ser lliurat al Parlament el 16 de maig de 2016 però “encara no és el moment de fer servir el document”, i ha apel·lat a apostar pel referèndum.

Suplicatori Homs

Vidal ha qualificat com “incomprensible” la decisió del PSC de recolzar el suplicatori contra el diputat del PDECat, Francesc Homs: “És incomprensible com un partit que fa anys estava a favor del dret a decidir i de preguntar a la ciutadania ara hagi canviat d’opinió i permet un suplicatori d’un càrrec que es limita a complir instruccions del Parlament”.

Preguntat sobre si existiria una discriminació per no jutjar Homs per tractar-se d’un diputat i sí fer-ho amb Mas, Ortega i Rigau que no ho són, ha dit: “El raonament hauria de ser que si se’n fan tres barbaritats no siguin quatre”, i ha apel·lat a deixar de judicialitzar el procés.

Vidal, però ha volgut advertir que “per molt que ens amenacin o ens vulguin atemorir amb inhabilitacions seguirem obeint la veu del poble”, al temps que ha destacat  que l’Estat espanyol s’hauria de plantejar si judicialitzant el procés no “provoca l’efecte contrari”.

“Temo que l’Estat espanyol té la voluntat d’arribar fins al final però no són conscients que això no va de persones, ni quatre processats, ni 100 càrrecs electes municipals sinó de la meitat de la població catalana amb dret a votar”, ha dit Vidal.

Referèndum

Preguntat sobre com s’aconsegueix que el referèndum que proposa l’executiu català no es converteixi en un nou 9-N, Vidal ha assegurat que “el referèndum no té res a veure a efectes legals amb una consulta”, i ha explicat que si guanya el ‘sí’ s’ha d’iniciar “immediatament” el procés de desconnexió de l’Estat espanyol.

Ha assegurat que la desconnexió serà unilateral ja que l’Estat espanyol “l’acceptarà a desgrat”, encara que ha insistit en que li agradaria assolir la independència “no per estat antidemocràtica d’Espanya sinó per l’actitud democràtica de Catalunya”.