Ahir es feia públic l'informe de The Economist sobre el seu rànquing de democràcies, l'"index democracy". Irene Lozano, qui va ser diputada d'UPyD i després del PSOE, actual secretària d'Estat de l'Espanya Global, dependent del Ministeri d'Afers Estrangers, celebrava la notícia. Espanya es troba al lloc 18, entre les 22 democràcies plenes. També estava content el president Sánchez, que celebrava el reconeixement d'Espanya com a democràcia plena. De fet, amb aquesta afirmació obria la seva intervenció al Fòrum de Davos.
L'index democracy de l'Economist deia alguna cosa més, que ha passat desapercebuda per a Pedro Sánchez. I és que assenyalaven a l'estudi que la condemna als líders independentistes catalans s'havia fet partint de la literalitat de la llei, però que són condemnes molt llargues i que el delicte de sedició no es troba precisament dins de l'esperit democràtic que hauria de tenir una democràcia plena. Aquest petit detall se li ha passat per alt a Sánchez, però no a Puigdemont que li ho recordava públicament.
Precisament, això passava ahir, mentre Espanya se sotmetia a l'examen que cada cinc anys es fa des de les Nacions Unides, i del qual Espanya no va sortir ben parada:
I és que això dels índexs té el seu què. Segons un interessant article firmat per Jordi Mas Elias, els índexs reflecteixen, en general, una degradació de la democràcia a Espanya. Concretament, l'índex V-Dem la ubica en els nivells més baixos en l'etapa constitucional. Aquest especialista fa una anàlisi dels diferents índexs que mesuren les democràcies del món i ens afirma que Espanya ha patit un retrocés en aquest sentit. Depèn de la sensibilitat dels indicadors voler entendre-ho d'una manera o d'una altra. Existeixen índexs minimalistes i maximalistes. I sense voler-me allargar en una explicació tècnica que no em correspon, el que aquest expert ens assenyala és que en els sistemes de mesurament que són menys permeables als canvis, a penes s'aprecia la involució que està patint Espanya. En aquells sistemes més sensibles, la involució en matèria de drets civils i llibertats és a sobre la taula. Depèn de la importància que es doni en cadascun d'ells als factors que consideren determinants per observar un major o menor grau de retrocés. El V-Dem, que segons l'expert aporta fiabilitat i transparència, ens diu que durant els tres últims anys Espanya ha registrat els seus nivells més baixos en els índexs de democràcia durant el seu període constitucional.