Fa temps que els contractes sospitosos de l'empresa del germà d'Isabel Díaz Ayuso, Tomás Díaz Ayuso, generen molta polèmica a Madrid i l'oposició ha demanat en diverses ocasions que s'investiguin les possibles irregularitats en algunes adjudicacions. En un plenari d'aquest novembre, una diputada socialista va esmentar aquests casos davant l'Assemblea de Madrid i va assegurar que el germà de la presidenta "es dedica a anar pels hospitals a suggerir a quina empresa cal contractar", un fet que li va comportar l'expulsió de la cambra. Más Madrid, PSOE, Unidas Podemos i Vox van abandonar també l'hemicicle com a forma de protesta i Ayuso reitera la seva innocència. Quins són aquests polèmics contractes i què s'hi amaga?
L'empresa implicada és Artesolar Iluminación SL i està especialitzada en la fabricació i instal·lació de làmpades LED. El germà de la presidenta madrilenya hi treballa des de 2016 i n'és el 'project manager', responsable de vendes o del desenvolupament de negoci de l'empresa.
Entre el 2019 i 2020 la Conselleria de Sanitat li va adjudicar fins a 10 contractes menors i que, per tant, no van passar per cap concurs ni van ser publicitats. En total, sumen més de 70.000 euros i en tots ells els conceptes de contractació són molt breus. Per exemple, n'hi ha un anomenat "Làmpada" per més de 9.000 euros i un altre anomenat "Diversos" per valor entre 2.000 i 4.000.
El cas més gran
Però això no és tot, perquè, a més, hi ha un altre contracte a una empresa vinculada a Artesolar, Arteconfort hotel SL, per valor de 150.000. Segons figura al Portal de Contractació de la Comunitat de Madrid, data del 2 de juliol de 2020 i es va fer passar per la via d'emergència perquè no calgués fer un concurs públic tot i que aleshores ja no hi havia l'estat d'alarma, que era el motiu pel qual es permetia fer aquests tipus de processos.
A més, el concepte d'aquest contracte era "subministrament de mascaretes quirúrgiques" per a "la detecció i posterior tractament del nou Coronavirus (COVID-19) a l'Hospital Universitari de la Pau ", que contrasta amb l'activitat d'aquesta empresa, ja que ella mateixa a segura que es dedica a "operacions comercials amb productes nacionals i estrangers relacionats amb la llar, hostaleria, lleure i imatge personal".
L'oposició demana una investigació
Podem ja ha registrat una petició d'informació per conèixer "fins a l'últim contracte que aquesta Administració hagi signat amb Artesolar Il·luminació amb l'esperança que, pel bé de tots, en un moment com aquest no ens hàgim de dedicar a obrir una peça separada d'Avalmadrid", però Ayuso ja ha dit que no està preocupada i ho atribueix a "una estratègia de l'oposició per atacar la família i baixar al fang".
Més contractes sospitosos al Zendal
Un altre cas que amaga contractes polèmics és el de l'hospital Zendal. Amb un cost de 170 milions d'euros, la construcció de l'hospital està plena d'ombres. La gestió d'aquest hospital ha estat molt fosca des dels seus inicis i és que pràcticament tots els contractes, més de 150, s'han adjudicat a dit sense publicitat ni concurs públic, segons ha avançat ElDiario.es. Ayuso ho va fer a través d'un "procediment de construcció d'emergència" que permetia l'estat d'alarma. Aleshores, es podien concedir contractes sense haver de publicitar-los ni celebrar concursos. Així doncs, mentre públicament la popular criticava el govern de Pedro Sánchez per allargar l'estat d'alarma, ella se'n beneficiava.
Per començar, l'adjudicació de la construcció de l'hospital es va fer sense concurs i entre les empreses hi ha com Ferrovial, Dragados i Constructora San José. Va tenir uns sobrecostos del 149% i, només la construcció, ja va suposar el 82% del total del pressupost total.
Però aquesta no és l'única despesa sospitosa: la seguretat es va adjudicar per dos milions d'euros a Ariete, una empresa d'una membre del PP d'Alarcón (Silvia Creu Martín) i també hi ha 369.759 euros en un contracte per a El Corte Inglés per a la sala de premsa.