El dia que Josep Borrell decideix iniciar el seu discurs parlant de drets humans i lamentant la persecució de les minories davant l'auditori del Parlament Europeu, un eurodiputat recrimina que, primer de tot, es miri el que té a casa. Mislav Kolakušić, un polític croat que havia estat candidat a la presidència del seu país, ha retret a Borrell i a tota la Unió Europea els drets que es vulneren dins dels mateixos estats membres.

Per això, ha citat un únic exemple, el procés català: "Per poder donar lliçons, primer hem d'ordenar casa nostra. Hem d’assegurar-nos si aquests drets es tenen en compte a Espanya, a Catalunya. Hi ha moltes situacions que no hem denunciat aquí. Podríem admetre que hi ha repressió política i que ho estem silenciant, i encara no hem tractat aquest tema en aquest Parlament" i ha afegit: "A Catalunya hi ha una persecució política i representa un problema per als drets humans". 

Podeu escoltar la seva intervenció a partir del minut 9. Quan ha acabat la seva breu però concreta participació, ha rebut els aplaudiments d'una part de la cambra. 

 

Borrell, alt representant de la Unió Europea i vicepresident de la Comissió Europea, no ha aplaudit el discurs del croat i immediatament després ha demanat uns papers i ha fet una consulta a la seva companya de taula. Per la seva banda, Kolakušić és conegut al país balcànic per ser un activista i presideix l'ONG Antikorupcija que lluita per acabar amb la corrupció a Croàcia.

En aquesta sessió, el president i eurodiputat Carles Puigdemont també ha constatat la incongruència de Borrell: "Els seus esforços no són creïbles davant d'altres països". I ha fet referència a la situació del poble kurd: "No he trobat en el seu informe [de Borrell] cap aspecte referent al poble kurd, a diferència del que sí que ha recollit l'organització de Drets Humans".