Tot fa preveure que la notícia de l'estiu, aquella que esclata just abans de marxar de vacances en ple mes de juliol quan la calor ja es fa notar, serà la concessió dels indults als condemnats pel procés independentista.

Tot depèn ara, només, de l'Executiu de Pedro Sánchez. Un cop tancat el procés judicial, la decisió és política. I res té a veure amb la llei, ni els criteris de jutges, magistrats, fiscals i advocats.

Com seran els indults?

Qui els pot recórrer?

Els pot tombar el Tribunal Suprem?

Aquestes són algunes de les preguntes clau per entendre el procés dels indults que intentarem resoldre.

 

El govern espanyol ha de fer un informe per a cada un dels condemnats amb criteris de justícia, equitat i utilitat social. Aquests arguments són clau per justificar la concessió de la mesura de gràcia i per evitar la derogació en cas d'un recurs.

Els indults hauran de ser parcials per força, perquè els presos polítics ja han complert part de la pena. Més d'un terç alguns d'ells. I els que no estan a la presó ja han pagat la sanció econòmica.

L’executiu espanyol es planteja condicionar la mesura de gràcia al fet que no es reiteri el delicte. O sigui, que els presos polítics no hi tornin, contravenint el “ho tornarem a fer”. És el que es diu indults reversibles. Tot i que aquesta condició apareix en altres indults d’altres condemnats, no s’ha hagut d’aplicar mai. Però la condició planteja seriosos dubtes de com aplicar-la jurídicament en el cas que calgués.

La inhabilitació és la gran pregunta i el gran cavall de batalla. Un cop acceptat l'indult, els presos polítics seran lliures, però si els indults no inclouen la inhabilitació, els presos polítics no es podran presentar a eleccions ni ostentar càrrecs públics fins que acabi la condemna que va dictar la sentència del 14 d'octubre del 2019 del Tribunal Suprem. No es preveu que el govern espanyol indulti els presos polítics per la part d'inhabilitació.

En dues ocasions s'ha recorregut un indult. I en una d'elles s'ha revocat. Només pot recórrer un indult qui té interès legítim en el procés. En el cas del procés, qui té directament interès legítim és l'Advocacia de l'Estat, que representa el govern espanyol i que en el seu informe no es va mullar, però va deixar la porta oberta a aplicar la mesura de gràcia. 

Cap partit polític és víctima d'aquest procés. Per això, la presentació del recurs anunciat pel PP és difícilment justificable. Pel que fa a Vox, que va formar part de l'acusació popular en el judici del procés, no és part perjudicada pels condemnats. I de fet, el Tribunal Suprem els va parar els peus a l'hora de posicionar-se pel que fa als indults.