El govern francès d'Emmanuel Macron vol acabar amb els cinc milions de no vacunats que es resisteixen a complir les normes i són una de les fonts principals per on aquest virus continua atacant i posant en perill l'estabilitat sanitària, social i econòmica del país. L'objectiu "d'emmerder", és a dir, "fotre" als vacunats no ha agradat a l'oposició que titllen el president francès de voler dividir el país utilitzant aquesta mena de vocabulari.
De retruc, molts polítics del seu partit han rebut l'escarni públic dels més radicals contra aquesta pandèmia. La imatge més esperpèntica la trobem a l'arxipèlag de Saint-Pierre-et-Miquelon, situat a l'Amèrica del Nord i al costat de la costa del Canadà.
El diputat de la LREM d'aquesta regió Stéphane Claireaux va rebre la visita dels antivacunes a la porta de casa seva que el van amenaçar, insultar i, fins i tot, van llançar damunt la seva cara, les algues que s'acumulen a la sorra de la seva platja. "Volien lapidar-me", ha subratllat Claireaux. Ell mateix detalla la seqüència per France Info: "Estava esperant els manifestants per poder parlar amb ells. Hi havia un cotxe carregat d'algues i la gent em va començar a estampar-les a la meva cara. La meva dona va voler defensar-me i es va posar al meu costat a les escales. Vaig passar por, fins i tot un em va arrencar la mascareta que tenia a la cara dient que el virus no existeix. La discussió era impossible. Hi va haver insults, maltractaments. A Saint-Pierre-et-Miquelon tots us coneixeu i teniu al davant gent que coneixeu, però els seus rostres estan tan distorsionats d'odi que ja no els podeu reconèixer. És surrealista". La seqüència s'ha fet viral a les xarxes.
L'agression de Stéphane Claireaux à son propre domicile lors de la manifestation contre le passe sanitaire est absolument inacceptable. Les images sont profondément choquantes. pic.twitter.com/S4ttQF2WTG
— Annick Girardin (@AnnickGirardin) January 9, 2022
Aquest polític fa una crida per acabar amb les amenaces: "Presentaré una denúncia, és evident. Alguns poden pensar que es prenen decisions equivocades. Tots rebem amenaces de mort per correu electrònic, s'ha d'aturar". Els antivacunes asseguren que va ser el mateix Claireaux qui va esperonar la reacció ja que els hi va dedicar una botifarra amb la mà. La tensió que es viu en aquest petit municipi és l'exemple més evident del malestar generat a França per les restriccions proposades pel govern.
#SaintPierreEtMiquelon Les manifestants contestent formellement les accusations d’agression volontaire sur le député Stephane #Claireaux. Ils confirment que ce dernier les a bien “provoqué” avec un doigt d’honneur et serait même venu les “harceler jusque dans la rue”. pic.twitter.com/OA8vCVl6Nm
— Amé Lie 🍾🍾🍾🥂 (@ame_litte) January 10, 2022
Macron no calla
El president es reafirma. "Aquells que no volen vacunar-se, no els ficaré a la presó i tampoc els vacunaré per la força. Però cal advertir-los: a partir del 15 de gener, ja no podreu anar a un restaurant, no podreu fer una copa ni anar al teatre, no podreu anar al cinema, res". El Parlament francès ha començat l'any amb les gestions per examinar el projecte de llei que apunta a transformar el passi sanitari, que actualment s'exigeix per ingressar a llocs tancats com els restaurants, en un carnet de vacunació amb l'objectiu de reforçar la lluita contra la pandèmia enmig d'una onada que provoca una substanciosa quantitat de contagis diaris al país. La intenció és que aquesta mesura entri en vigor per a tots els ciutadans més grans de 12 anys i serveixi per frenar la propagació de la variant Òmicron i evitar el col·lapse del sistema sanitari.
També es vol castigar més. Falsificar un d'aquests passaports es podria multar amb un màxim de 75.000 euros i fins a cinc anys de presó. Mentre que utilitzar el d'una altra persona pot oscil·lar en un càstig econòmic entre 135 i 1.000 euros. En paral·lel, hi ha noves mesures. El retorn general del teletreball amb un mínim obligatori de tres dies setmanals, l'ús estès de mascaretes a la via pública per a majors de 6 anys, la prohibició de consumir al transport públic i de peu a bars i restaurants, i la reducció d'aforament en llocs concorreguts (2.000 a l'interiors, 5.000 a l'exterior) són algunes de les noves pautes per a la ciutadania de França.