La consellera i eurodiputada Clara Ponsatí ha fet una contundent defensa del català al Parlament europeu, i ha retret als Estats de la Unió Europea falta d’interès per protegir l'idioma.

Ponsatí ha intervingut en la presentació de la iniciativa ciutadana europea Minority Safepack i ha recordat que el català es parla a tres estats de la Unió i que té deu milions de parlants, cosa que situa la llengua entre les catorze més parlades de la Unió Europea.

"Malgrat això no puc utilitzar la meva llengua al plenari o en comissions d'aquest Parlament. I per quina raó? Perquè no és oficial", ha afegit en la seva explicació.

Ponsatí ha recordat que, en canvi, la llengua oficial amb menys parlants de la UE té 400.000 parlants. I s'ha preguntat d'on surt aquesta diferència de tracte amb el català. "Molt senzill: no hi ha cap Estat membre de la UE interessat a protegir el català. Quines són les conseqüències d'aquesta falta d'interès? Moltes". 

La consellera ha recordat, com a exemple, que el 2017 només el 8% de les sentències judicials a Catalunya van ser redactades en català, i que això contrasta amb el fet que el 2004 la xifra va arribar al 20%, tot i que tampoc era elevada.

Ha demanat que el repartiment dels fons estructurals de la UE tinguin en compte la diversitat lingüística.