Un vídeo protagonitzat per l'home que va perdre la visió d'un ull l'1 d'octubre, Roger Español, denuncia l'ús de bales de goma per part de les forces espanyoles. En el curtmetratge, que porta el títol Stop Bales de Goma, la víctima de la violència d'Estat explica la seva terrible experiència en la jornada del referèndum.
El curtmetratge comença amb unes declaracions de l'activista Ester Quintana, que va córrer la mateixa sort l'any 2014. En les paraules de Quintana, extretes del reportatge Perdre un ull, la barcelonina desitjava que cap persona li passés el mateix que li va ocórrer a ella. "Això em va passar a mi però li podria haver passat a qualsevol. I el que jo no vull és que això li torni a passar a ningú més", deia ja aleshores en aquell reportatge recuperat en aquest nou vídeo, que ara segueix amb la història d'Español.
El músic Roger Español va perdre la visió d'un ull el passat 1 d'octubre en una càrrega policial de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull. Español recorda que la gent actuava de manera pacífica en defensa de la votació i que, malgrat tot, la policia va començar a carregar. "En el moment de l'impacte estàvem esperant que la policia s'acabés de retirar", explica Español, que recorda que seguia el camí de la policia perquè era el mateix que havia de fer per anar a casa.
"El primer que vaig fer va ser tirar-me el terra pel dolor", explica Español en un relat detallat dels fets. El músic recorda que els periodistes van socórre'l i el van ajudar, i també rememora que altres persones van patir els efectes de l'atac policial. Español també explica que segueix patint dolors i marejos i, per aquest motiu, ha de prendre medicació. "Suposa un procés d'adaptació a nivell cognitiu. (...) És tot molt complicat", relata la víctima, que assegura "no haver-se acostumat" a perdre la visió d'un ull.
El vídeo culmina amb les dures imatges del moment de l'impacte i recuperant el mateix discurs de Quintana: "Desitjo que ningú torni a passar pel mateix". El vídeo recorda que les pilotes de goma van ser prohibides a Catalunya l'abril de 2014, després d'una important campanya ciutadana en contra d'aquestes armes que havien deixat cecs d'un ull a diverses persones.