El president lituà, Gitanas Nauseada, estava compareixent com si res en una base militar amb presència espanyola i acompanyat de Pedro Sánchez. Tot en ordre fins que han saltat totes les alarmes a l’hangar d’avions on es trobaven. Corredisses i estampida per desmuntar-ho tot mentre els militars pujaven a les aeronaus. El president espanyol ha hagut d’avisar el seu homòleg del que passava: “Hi ha una alpha scramble”. La compareixença s’ha hagut de reprendre gairebé vint minuts després allà on ho havien deixat. S'ha quedat en un ensurt.
Què és un alpha scramble? Aquesta maniobra és una crida a intervenir en el menor temps possible per interceptar possibles aeronaus sospitoses. I els militars lituans han detectat aquest matí que un avió, encara no se sap si civil o militar, ha sobrevolat el Bàltic. Seguint el protocol, s’ha activat la maniobra, que ha obligat a desallotjar l’hangar per permetre l’enlairament d’uns caces encarregats d’identificar-lo.
Segons expliquen fonts del govern espanyol, els dos caces Eurofighter que s’han enlairat són espanyols i han respost a una “alerta real”. Pertanyen a la Policia Àeria Bàltica, la missió de l’OTAN que vigila la seguretat bàltica i el seu espai aeri, especialment per l'amenaça russa. Fins ara no tenen més detalls sobre les circumstàncies. Però des de La Moncloa remarquen que “aquesta alerta és una mostra de la importància d’aquesta missió de l’OTAN a Lituània i la contribució espanyola a la defensa comuna”.
El president culmina avui la seva gira de tres dies pels països bàltics, que l’ha portat a Estònia el dimarts, Letònia el dimecres i Lituània avui. Durant aquest viatge oficial, avui Sánchez ha aprofitat per visitar les tropes espanyoles de l’OTAN desplegades a la base de Siauliai.
Catalunya, present en la gira
La qüestió catalana ha estat ben present durant aquesta gira, especialment ahir a Letònia. Instants abans de la compareixença conjunta amb el primer ministre letó, Pedro Sánchez va participar d’una ofrena floral justament a les víctimes de la seva guerra d’independència. L’acte va tenir lloc a l’aire lliure, al Monument a la Llibertat de Riga, i dos ciutadans ho van aprofitar per exhibir una estelada. La van mantenir ben visible durant els cinc minuts que va durar l’ofrena, col·locats just darrere de les delegacions espanyola i letona.
El primer ministre letó també va ser preguntat pel conflicte polític català. Sense anar més lluny, també era letó el diputat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa que va elaborar l'informe sobre l'1-O. Però Krisjanis Kanis va insistir que es tracta d'un assumpte intern i que com a primer ministre de Letònia no és qui per a donar recomanacions. Tot i això, va expressar "respecte" per l'actitud adoptada pel govern de Pedro Sánchez per fer front a la qüestió.