Avui fa un any que Carmen Lamela, jutgessa de l'Audiència Nacional, enviava a la presó nou consellers del Govern.
Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila van comparèixer a l'Audiència Nacional. Hi van entrar en tres blocs. El primer, Oriol Junqueras; mitja hora més tard, tot el bloc dels consellers independentistes i l'últim va ser Santi Vila, que havia dimitit just abans de la declaració d'independència del 27 d'octubre. De fet, va ser l'únic que hagués pogut eludir la presó perquè li van imposar una fiança, però va decidir passar-hi una nit. Va dir que ho feia per solidaritat amb els seus companys.
A excepció d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn, tots els consellers van sortir en llibertat al cap d'un mes, quan el cas ja estava al Tribunal Suprem. Al març, però, quan va anunciar els processaments, el jutge va tornar a fer tancar els acusats de rebel·lió.
Les declaracions van durar tot el matí i el fiscal va demanar fer una vista al final de tot per demanar mesures cautelars. A diferència del cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, els consellers no van poder sortir a dinar.
Avui, per primer cop, es poden visionar les declaracions senceres. Els vídeos formen part del sumari de l'1-O. Els consellers només responen a les preguntes dels seus advocats i fan declaracions curtes negant la violència i la malversació. A excepció de Santi Vila, que s'esplaia durant mitja hora.
Jordi Turull
Davant de Turull hi ha la jutgessa Carmen Lamela. A la seva esquerra, els dos fiscals, el que està de cara a la càmera és el tinent fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo. I a la dreta hi ha l'advocat de la defensa, en aquest cas, Jaume Alonso-Cuevillas. El fiscal està bona part de la declaració mirant el mòbil i la jutgessa prenent notes sense mirar Turull en cap moment.
Turull nega la violència i denuncia el poc temps que han tingut des que van rebre la querella fins a la citació.
Josep Rull
Josep Rull defensa els seus ideals des d'una posició "radicalment pacífica".
Meritxell Borràs
Meritxell Borràs declara i explica que ni tan sols ha tingut temps de rebre la citació ni preparar la compareixença amb el seu advocat. Com la resta, es declara una persona "dialogant i de pau".
Raül Romeva
Raül Romeva declara just després d'Oriol Junqueras. Respon a les preguntes els advocats de la defensa. És una de les poques declaracions on Carmen Lamela està atenta i mirant constantment l'acusat.
Romeva explica que rep la notificació en menys de 24 hores i que té un coneixement "superficial" del que se l'acusa.
Dolors Bassa
Dolors Bassa explica que mai ha incitat cap moviment violent ni tumultuari. "Els meus principis són contraris a qualsevol violència. No he participat ni he promogut la violència. Al contrari, sempre el pacifisme".
Carles Mundó
Carles Mundó respon a les preguntes de totes les defenses, també la de Santi Vila. La seva declaració s'allarga una mica més que les altres, perquè s'esplaia més en les respostes. Mundó nega la violència i denuncia el poc temps per conèixer "el detall i el fons de la querella". Carles Mundó també explica que mentre va ser conseller de Justícia no va participar mai en actes en contra els poders públics ni escarnis perquè ho veia "incompatible amb el càrrec institucional".
Nega també el delicte de malversació amb detalls sobre les partides que hi havia previstes per al referèndum.
Santi Vila
Santi Vila va declarar durant 40 minuts i es desmarca en tot moment de la resta de membres de Govern.
El fiscal va ser implacable. Va demanar presó incondicional per a tots ells. A Santi Vila li va imposar una fiança de 50.000 euros. Andreu van den Eynde, Jaume Alonso-Cuevillas i Pau Molins van entomar les defenses de tots ells. Van den Eynde pels consellers d'ERC, Cuevillas pels del PDeCAT i Molins per Santi Vila.
Inexplicablement, els van aplicar la llei antiterrorista amb la dispersió dels presos en diferents presons de la Comunitat de Madrid. Cosa que va provocar una reacció ràpida dels advocats. Una trucada abans que alguns dels consellers arribessin a la presó, establerta per Institucions Penitenciàries, va fer reconsiderar aquesta opció i finalment els van dur a tots a Estremera. Això va provocar que alguns d'ells estiguessin més de dues hores en el furgó, emmanillats amb les mans al darrere i sense cinturó.