A poques hores de la Cimera pel Referèndum convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el govern espanyol tornava a insistir que l'Estat no autoritzarà la consulta, malgrat que s'empari en un Pacte Nacional al respecte i s'hi sumin tant entitats com partits sobiranistes. "De referèndum d'autodeterminació, a Espanya no n'hi haurà perquè va en contra de la Constitució", ha recordat el portaveu Iñigo Méndez de Vigo. La voluntat de Moncloa pot ser aturar-lo, com va afirmar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, quan va dir que "hi ha molts instruments" per fer-ho.
Ara bé, cap membre de l'executiu no deixa clar quina serà la forma per impedir un referéndum que comença a caminar. Portaveus del president Mariano Rajoy fa dies que apel·len a l’opinió dels ciutadans per refugiar-se d'un escenari desconegut. “Seran els ciutadans els qui jutjaran qui està en la unilateralitat i qui en el diàleg" diu el portaveu de Moncloa, quan és preguntat sobre si l'Operació Diàleg no arribarà a port o quin serà el següent pas, després que Puigdemont es negui a anar a la Conferència de Presidents del 17 de gener.
Així les coses, la reunió d'aquest divendres a la tarda arriba el mateix dia que el Tribunal Constitucional ha tombat la ponència de les tres lleis de desconnexió del Parlament, a instàncies d'un recurs de Ciutadans. També coincideix amb la citació de l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, dels dies 6 al 10 de febrer. Però tot i l'envit de la maquinària de l'Estat al procés, De Vigo ha acusat Puigdemont de sumar-se als "radicals, als unilaterals, quan la majoria de la societat catalana és moderada", diu.
La negociació bilerateral amb Catalunya també és una alternativa que l'Executiu no contempla. La notícia més recent és que Rajoy hauria trucat a Puigdemont, però fonts del govern espanyol no desvetllen quan serà el proper contacte. "Parlaré amb ell" deien persones de confiança del gallec durant la Copa de Nadal que cada any se celebra a la Moncloa, sobre si trucaria novament al seu homòleg català. La qüestió és que no es volen donar per vençuts, i De Vigo reitera que el presumpte diàleg "serà sempre una constant" que no abandonaran.
Més fluïda sembla la interlocució amb el vicepresident Oriol Junqueras, tot i que no va assistir al Consell de Política Fiscal i Financera aquest dijous. Fonts de vicepresidència insinuen que la trobada entre Santamaría i Junqueras podria produir-se després de Nadal i abans de la reunió amb els presidents de les diferents autonomies. "Veuen, nosaltres podríem haver-nos negat a què hi anés el segon" diuen fonts de Moncloa sobre l'assistència del secretari d'Economia Pere Aragonès, per avalar que la seva voluntat presumpta d'entesa és ferma, tot i rebutjar el dèficit asimètric per a la Generalitat.
Conferència de Presidents: dues parts
De Vigo ha anunciat que la Conferència de Presidents del dia 17 tindrà dues parts: una al matí on es debatran els diversos temes i una altra a la tarda, on es votaran. L'agenda estarà formada per temes "que interessen": Sostenibilitat de l'Estat del Benestar, Protecció civil, Unitat de mercat, Educació (Lomce), Projectes europeus, finançament i Pobresa energètica. El portaveu ha apel·lat a vehicular el conflicte amb Catalunya a través del "compliment de la llei" i fonts de l'executiu no afirmen ni descarten si encara mantenen esperances que hi sigui: "la invitació està enviada", tanquen.