Vila-seca s'ha convertit en el municipi d'arreu de Catalunya on hi ha hagut més percentatge de vots per al partit de Santiago Abascal. D'aquesta manera, han aconseguit ser segona força amb un 15,6% de vot, quan a les anteriors eleccions només va aconseguir un 8,4%. Però què ha passat en aquest municipi on ara governa Junts per Cataluya perquè el partit d’ultra dreta hagi sumat tants vots?

“Vox canalitza un cert malestar i manera de fer política”, exposa l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura i Xatruch. “El missatge d’aquests partits és incongruent. No es pot assenyalar un tipus concret de votant. Agafen el descontentament de la població”. I subratlla que “la gent està emprenyada amb la política. Hi entren en joc diferents eixos, des del punt de vista social, laboral, del procés. Hi ha gent que ha perdut oportunitats”.

"Desgast i emprenyament"

Segura i Xatruch atribueix l’augment de la formació d’extrema dreta al municipi al “desgast i l’emprenyament” i apunta que “no hi ha diàleg, no hi ha política. La problemàtica continua sent la mateixa”. Tot i això, creu que s’ha de fer autocrítica. “En política no existeix una reacció o un motiu binari, els motius són diversos”, exposa en relació amb l’auge de Vox al municipi. “Si la tasca no es fa, la gent mira altres formacions i busca una reacció per sacsejar el sistema democràtic”.

“Vox ha detectat els problemes reals de la societat espanyola i això ens fa connectar amb la gent”, asseguren des de Vox Tarragona. “Som l’Espanya que matina i sabem quins són els problemes reals de la societat”. D’aquesta manera, preguntats per ElNacional.cat insisteixen que “la classe política actual ha perdut el contacte amb la realitat. Nosaltres caminem incansablement pels carrers i escoltem la gent. Aquestes són les nostres propostes. Som la veu de l’Espanya Viva, així de simple”.

“Només es parla del procés”, detalla l’Antonio fent un cafè en un dels bars de Vila-seca. “N’estem farts”. Precisament aquest descontentament de la població és el que ha sabut canalitzar bé la formació d’ultra dreta, que ha aconseguit ser la tercera força al Congrés dels Diputats. “Els immigrants tenen més ajudes per tirar endavant que nosaltres mateixos”, afegia un company de l’Antonio.

Però Salou, també al Tarragonès i on l'ajuntament també està en mans de Junts per Catalunya, tampoc no n’ha quedat al marge. I Vox ha fet un pas de gegant aquestes eleccions del 10-N. “No sóc fatxa, però ja n’hi ha prou”, explica a aquest diari en David, veí del municipi. “Tothom promet i ningú no fa res”.

ajuntament de Tarragona el nacional anna solé sans

Ajuntament de Tarragona / A.S.S.

Tarragona ciutat, tot i no haver aconseguit representació, sí que ha obtingut un 10,16% dels vots, sobretot als barris de Campclar, Bonavista i Torreforta. Els veïns ho observen amb preocupació però al mateix temps ressalten que “són gent normal” però “farts del moment polític actual”.

La "veu de l’’Espanya Viva’"

Davant d’aquests resultats, a Vox es mostren “satisfets” pel creixement. “A Tarragona ciutat hem superat a Junts per Catalunya, Ciutadans i la CUP”, assenyalen. “Som segona força a Torreforta, Campclar i Bonavista”. 

A l’hora de definir el perfil dels seus votants tampoc s’atreveixen amb les etiquetes. “Els nostres votants van més enllà de l’espai ideològic de la dreta. Vox s’ha preocupat de les qüestions de la unitat nacional, de l’emergència social i de les desigualtats que provoca l’estat de les autonomies”. I posen èmfasi precisament en el fet que “els espanyols estan farts dels vells partits polítics, la deixadesa i l’ambigüitat, amb el propòsit únic de seguir mantenint l’estat del benestar dels polítics i no pas el dels espanyols”.

La dificultat de trobar un perfil de votant de Vox s’estén a tots els àmbits. Des dels barris més treballadors fins allà on hi ha més immigració. “Els mitjans de comunicació han intentat manipular el nostre discurs però han fracassat. No som racistes. De fet, el primer diputat negre del Congrés dels Diputats és de Vox. I tampoc no estem en contra de la immigració”. Des de la formació expliquen que “només diem que ha d’estar regulada. No és just que qualsevol que salti la tanca tingui els mateixos drets que algú que ha fet la cua i ha entrat a través d’un procediment legal”.

santiago abascal efe

Santiago Abascal després de saber-se els resultats del 10-N / EFE

A Vox, però, no estan gens preocupats pel suposat “cordó sanitari”. “Som un dic de contenció i esperança per a milers d’espanyols davant del separatisme i les ambicions totalitàries dels progres. Serem una vigilància ferma, aquest és el nostre ‘cordó sanitari’”.

Amb el creixement que ha experimentant la formació de Santiago Abascal és impossible no pensar en què passaria en unes hipotètiques eleccions al parlament de Catalunya. Tot i que la formació d’ultradreta no ha confirmat candidat, algunes veus assenyalen l’exregidora de Mataró i exmilitant de Plataforma per Catalunya, Mònica Lora. Des de Vox Tarragona afrontarien unes noves eleccions amb “optimisme”. “Catalunya, a banda dels problemes socials que té la resta d’Espanya, viu una situació dramàtica amb un cop d’estat viu, greus disturbis, rebel·lió sistemàtica, atacs a les llibertats i al nostre ordre constitucional”.

D’aquesta manera, subratllen que “Vox és l’únic partit que planta cara al separatisme, hem fet seure al banc dels acusats els separatistes”. “Defensem la unitat d’Espanya, sense pal·liatius”, conclouen.