L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) ha aprovat una moció presentada pel grup municipal d’ERC per tal de fer el pagament d’impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) en lloc de la Hisenda espanyola. 

La moció havia estat proposada per l'ANC (Assemblea Nacional Catalana) i ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts per Vilafranca (JxVd'ERC, CUP i Vilafranca en Comú (VeC), tal com han explicat en un tuit publicat al perfil de l'Ajuntament. D'altra banda, el PSC i Cs han votat en contra. 

Des de la plataforma Jo pago a Catalunya de l'ANC, defensen que si es deixa de pagar els impostos a la Hisenda espanyola, s'empeny el Govern a enfortir l’Agència Tributària de Catalunya, "una eina d’estat indispensable, perquè gestioni un volum superior de recaptació i d’informació tributària". I animen les persones físiques, empreses, entitats, autònoms, administracions públiques, sindicats, patronals i partits polítics a fer-ho així. Es tracta d'una acció totalment legal. 

Amb el lema "Fent sobirania fiscal", l'objectiu de la plataforma és aconseguir que les institucions catalanes tinguin el control del màxim d’impostos recaptats possible i "afrontar amb més garanties la culminació del procés d’independència", expliquen al seu portal web. 

Què vol dir fer sobirania fiscal?

Tal com explica Jo pago a Catalunya, fer sobirania fiscal significa pagar els impostos estatals, habitualment recaptats per la Hisenda espanyola, a l’Agència Tributària de Catalunya. Qualsevol persona física o jurídica que pagui taxes a la Hisenda espanyola pot fer sobirania fiscal i atorgar el cobrament d’aquests impostos al Govern.

Declaren també que, avui dia, el Govern tan sols recapta el 5,3% dels impostos que paguen els ciutadans a Catalunya, que corresponen a aquells que són propis del Govern (grans establiments comercials, habitatges buits, actius no productius…) i aquells cedits per l’estat espanyol (successions i donacions, patrimoni, actes jurídics documentats i transmissions patrimonials). Els grans impostos (IVA, IRPF, IS) els recapta l’Estat directament i en transfereix una part a les comunitats autònomes.

L’any 2012, una altra plataforma, Catalunya Diu Prou,  va impulsar la sobirania fiscal. Inicialment, vuit empreses i autònoms van posar en marxa aquest mecanisme de pagament i, posteriorment, la campanya va anar creixent sumant més empreses, autònoms, particulars i administracions públiques (especialment ajuntaments). 

 

Imatge principal, Ajuntament Vilafranca del Penedès / ACN