La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha advertit aquest divendres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que sense un referèndum d'autodeterminació el conflicte polític català "no s'acabarà", per la qual cosa ha suggerit que la Moncloa encara té "molts deures" pendents amb l'independentisme. Tot i aquest dard, Vilagrà també ha posat èmfasi en "els avenços" que s'han obtingut en la taula de negociació entre el govern català i espanyol.  Ha deixat clar, però que l'objectiu d'ERC és "abordar ara la carpeta del referèndum".

En una entrevista a EFE, Vilagrà ha explicat que el pla de la Generalitat per 2023 passa sobretot per explorar la possibilitat de pactar un referèndum. El full de ruta del president Pere Aragonès, seguint la via canadenca, aposta per "articular aquest any un Acord de Claredat", que es produiria després d'un debat intern a Catalunya i la suma d'aliances amb actors polítics, econòmics, sindicals i socials. Una vegada articulada aquesta proposta catalana, que fixaria les condicions per a aquest referèndum, es passaria a la "fase de negociació amb l'Estat", per pactar llavors la hipotètica consulta. "Estem absolutament convençuts que és la línia per aconseguir que el conflicte polític s'acabi. Sense la votació de la ciutadania de Catalunya, el conflicte polític no s'acabarà", ha afirmat Vilagrà.

"El procés independentista no ha mort", ha dit Vilagrà, replicant a les paraules de Sánchez fa unes setmanes que afirmava, contundent, que el procés "ja havia mort" i que era "una cosa del passat". Pel que fa a les negociacions i acords arribats amb l'executiu de Sánchez, com la reforma del Codi Penal, ha afirmat que "hi havia dues carpetes: la primera, la de la desjudicialització, que per a nosaltres encara té recorregut, i després la de l'autodeterminació, perquè a Catalunya puguem decidir el nostre futur polític". Si bé la consellera ha exhibit els "resultats" assolits en la desjudicialització, com els indults, la derogació del delicte de sedició o la reforma del de malversació, ha considerat que aquest camí ha de culminar en una "amnistia" definitiva.

Confia que els comuns se sumin a l'acord de claredat

Ahir, la líder parlamentària d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, va assegurar que en el Parlament no hi ha "una majoria suficient" per al pacte de claredat que defensa Aragonès, al que va instar a convocar la taula de partits catalans per decidir "entre tots" quina és "la gran proposta de país". No obstant això, Vilagrà ha recalcat que el Govern aspira a sumar finalment als comuns a aquest acord de claredat a l'estil del Canadà amb el Quebec. "El primer és arribar a acords a Catalunya i aconseguir suports a Catalunya. Les idees sovint necessiten una certa maduració perquè tirin endavant i en mesos vinents treballarem per poder obtenir una coalició potent per anar fortes a Madrid", ha finalitzat.