La reunió que mantindran demà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre Félix Bolaños tindrà un únic punt de l'ordre de dia, segons la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, "abordar el bloqueig existent entre els dos governs arran el cas Pegasus i d'una acumulació de deslleialtats cap als catalans que han malmès les relacions i la confiança entre els dos governs". La trobada se celebrarà després de setmanes de fredor entre els dos executius i després del revés que ha representat per al PSOE les eleccions andaluses d'aquest diumenge. La trobada serà a les 4 de la tarda al ministeri de Presidència. Posteriorment, el ministre i la consellera compareixeran davant la premsa per separat, l'un al ministeri i a l'altra a la delegació de la Generalitat.

"Aquesta reunió no és un retorn a la normalitat, en cap cas. Les relacions estan congelades i segueixen congelades", ha advertit la portaveu en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Plaja ha puntualitzat, però, que davant d'aquesta crisi entre els dos governs "l'immobilisme no és una opció", que la situació s'està "enquistant" i que "no es normal que els catalans no puguin abordar res amb el govern espanyol"; que les explicacions que fins ara ha donat l'executiu de Pedro Sánchez pel CatalanGate són insuficients, que no han satisfet el més mínim al Govern i que, com a resultat de tot plegat, les relacions estan "molt malmeses".

Garanties

Vilagrà i Bolaños s'havien reunit el 24 d'abril al Palau de la Generalitat després que va esclatar l'escandol per les escoltes amb Pegasus, i la valoració del Govern d'aquella trobada va ser molt negativa atès que no es van atendre cap de les seves exigències. Aquest cop, però, el Govern ha evitat concretar quines seran les seves reclamacions durant la reunió, i la portaveu s'ha limitat a apuntar que la consellera demanarà "garanties que no tornarà a passar". El Govern evita parlar d'assumpció de responsabilitats, després que fins i tot el president, Pere Aragonès, va reclamar públicament el cap de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Tot i que des de la Moncloa s'ha apuntat que la voluntat és aconseguir concretar la trobada entre Aragonès i Pedro Sánchez, des del Govern no s'ha volgut entrar en aquesta qüestió ni en si el viatge de Sánchez a Barcelona dilluns vinent per participar en un sopar de la Cecot podria facilitar la trobada. 

Pel que fa la taula de diàleg entre els dos Governs per abordar una sortida negociada al procés, Plaja ha insistit què avui no hi ha les condicions necessàries perquè aquesta taula es pugui fer. "Veurem què en surt de la trobada de demà", ha afegit.

Durant la roda de premsa tampoc Plaja no ha concretat de qui ha estat iniciativa de convocar la reunió, i s'ha limitat a assegurar que és fruit d'una "iniciativa conjunta" i de moltes converses. També ha evitat vincular el calendari de la trobada amb les eleccions andaluses que es van celebrar diumenge. Amb tot ha admès que el revés que hi ha patit el PSOE i Pedro Sánchez, "és obvi que no l'ajuden per al conjunt del partit socialista i ell com a president no en surt reforçat".

Jocs d'Hivern

En relació als Jocs d'Hiverns, Plaja ha assegurat que "ha guanyat l'anticatalanisme" atès que, "el veritable escull ha sigut que el president d'Aragó s'havia d'entendre amb Catalunya i tota la seva actitud ha vingut condicionada per això, i se li ha permès". "El senyor Lamban [president del govern d'Aragó] no ha volgut fer equip amb Catalunya en cap moment i des del Govern español se li ha permès i a més s'han acabat doblegant a les seves exigències", ha retret.

 

Plaja ha insistit que hi ha un projecte de Catalunya per als Jocs d'Hivern i que serà el COE qui haurà de pronunciar-se al respecte i decidir quin recorregut ha de tenir. "El que és una realitat és que qui més estirabots i sortides de to ha tingut, el protagonista de tots aquests episodis en solitari, ha fet impossible que aquesta candidatura hagi pogut sortir endavant", ha retret en referència al president Lambán.