El cas de l'escó de Pau Juvillà ha acabat sent un terratrèmol en el bloc independentista. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, s'ha pronunciat al respecte aquest dilluns i ha demanat "recompondre l'entesa entre partits independentistes". En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilagrà ha declarat: "Que la repressió no ens divideixi. Que aquestes situacions tan dures (...) no provoquin que en l'independentisme ens dividim". La consellera ha insistit a dir que cal que els partits independentistes puguin "plantar cara propositivament". També ha reconegut que aquesta situació ja s'ha viscut abans amb l'escó de Quim Torra, i ha admès que "sempre que s'ha hagut d'afrontar ha sigut molt complex".

 

A més, ha remarcat que el Govern respecta  les decisions de la Mesa del Parlament. Vilagrà, que ha dit "respectar" les decisions de Borràs i el Parlament, ha qualificat d'"injusta i preocupant" la situació que s'ha viscut a la Cambra, com "en altres ocasions", davant un "Estat i una judicatura que pretén eliminar la dissidència".

JJOO d'Hivern: Lambán, nom i muntanya

El projecte per a la candidatura dels Pirineus per acollir els Jocs Olímpics (JJOO) d'Hivern de 2030 aixeca polseguera entre la ciutadania, el territori i els governs. Catalunya i l'Aragó han tensat les seves relacions pel projecte dels JJOO. Es tracta d'una tensió que el Govern rebutja obertament des del primer moment. Els retrets del president de l'Aragó, Javier Lambán, a l'Executiu del president Pere Aragonès, han estat respostos amb propostes de diàlegs que no semblen arribar a bon port. La consellera de la Presidència ha declarat que per ara, "no hi ha data per una reunió amb el president de l'Aragó". 

Vilagrà ha insistit a defensar el diàleg amb el govern aragonès per tal de poder treballar conjuntament. Una postura que ja ha mantingut anteriorment. Després que el president Lambán comencés la seva confrontació pública contra el govern català per aquesta candidatura a finals de gener, Vilagrà va ser la primera del Govern en respondre. "És fruit del tarannà personal de cadascú aquest cop de porta. Nosaltres no jugarem en aquesta guerra ni l'abonarem. Treballem amb el COE i el COI per a una proposta tècnica". La consellera va ser taxativa i va assegurar: "Si no se sent còmode amb la candidatura, es parla". 

Preguntada per quan està disposat a cedir el Govern davant de l'Aragó, Vilagrà ha mantingut un perfil molt moderat, sense aventurar-se en possibles escenaris futurs. Tot i això, ha assegurat que, malgrat que el nom de la candidatura no està tancat, el Govern està a favor de reivindicar la marca Barcelona. "Sempre ens ha semblat que Barcelona, per la importància de la marca, hi fos", ha expressat, però ha insistit: "El nom no està definit". 

Finalment, la consellera ha obert la porta a què la candidatura dels JJOO als Pirineus s'incloguin només disciplines de muntanya, més enllà de les de gel i nou. Es tracta d'una aposta que facilitaria la participació d'altres territoris dels Pirineus, on hi ha molta tradició d'esports de muntanya. Ha posat com a exemple el ciclisme BTT.  "S'ha de valorar, no està tancat, perquè a Catalunya hi ha molta tradició en altres esports de muntanya", ha afirmat.