El destí ha volgut que la Generalitat celebri la Diada a Madrid en plena tensió per la llei audiovisual. L’últim esborrany del govern espanyol no preveu una protecció reforçada de llengües cooficials com el català. En aquest context, la consellera Laura Vilagrà ha volgut enviar un missatge des de la capital espanyola: “Desplegarem tots els mecanismes perquè això sigui així”, perquè s’incloguin quotes “clares”. I ha reblat: “Ens ho juguem tot amb el català en els propers anys”.
En una atenció als mitjans des de Blanquerna, però també durant el seu discurs, la consellera de la Presidència ha assegurat que estan “molt preocupats per la defensa i la protecció del català en àmbits on està minoritzat, on és residual”, com és el cas del sector audiovisual i les plataformes com Netflix o HBO. En aquest sentit, ha qualificat d’”amenaça” l’esborrany de l’avantprojecte de llei el govern espanyol, que “no preveu quotes clares per al català ni la protecció de la producció pròpia”.
“És el desplegament d’una directiva europea que preveu el desplegament del plurilingüisme de les llengües dels estats”, ha recordat Laura Vilagrà. “Entenem que una llei audiovisual espanyola hauria de preveure quotes de forma clara per al català”, ha exigit.
Preguntada sobre les converses amb el govern espanyol en aquest sentit, la consellera de la Presidència ha assenyalat que ja fa setmanes que ho estan “negociant” amb el govern espanyol, i que en les darreres hores “ha estat més intens”. De fet, demà també serà a Madrid i passarà pel Congrés dels Diputats. No ha parlat de línies vermelles, però sí que ha recordat que “el tema de la llengua és cabdal” i així ho han traslladat al govern espanyol.
En aquest context, Laura Vilagrà ha desitjat que La Moncloa rectifiqui la proposta inicial. Ha remarcat com, per la seva part, el Govern revisarà la llei de l’audiovisual catalana del 2005 per a actualitzar-la.
Més enllà de la qüestió de la llei audiovisual, durant l'acte de la Diada, la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, ha reivindicat com la Generalitat i l'Estat van fer un pas endavant amb la reunió de la taula de diàleg la setmana passada. No obstant això, ha posat sobre la taula els objectius de la delegació catalana per a resoldre el conflicte polític: amnistia i referèndum.
Moncloa no aclareix
Segons algunes fonts, el govern espanyol pretenia portar avui al Consell de Ministres la llei audiovisual estatal. Però després de l’enrenou, quan va transcendir que no protegia amb quotes llengües cooficials com el català, ha decidit posar el fre de mà. Sigui com sigui, avui no ha estat objecte de deliberació. I la responsable d’aquesta norma, la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, ha sortit a tirar pilotes fora. Rectificarà l’avantprojecte per complir amb les exigències de la Generalitat? Reflexions vagues sobre el respecte a les llengües. Les fonts consultades remarquen que el text publicat ahir “no és definitiu” i que veurà la llum “en les pròximes setmanes”.