El debat de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern ha tornat aquest dijous al Parlament amb la compareixença de la consellera de la Presidència Laura Vilagrà, que ha donat explicacions sobre el projecte a la Comissió d'Afers Institucionals. Durant la sessió no ha avançat cap novetat sobre la candidatura, que està en plena pugna amb l'Aragó pel repartiment de proves i que, en tot cas, haurà de votar la ciutadania en una consulta el mes de juliol. En el que sí ha insistit Vilagrà és que Catalunya vol liderar aquest projecte i que aquells que diuen que és especulatiu, menteixen: "La candidatura neix amb l'ADN dels objectius del desenvolupament sostenible sobre la taula".

Ha defensat que el projecte es farà amb criteris de sostenibilitat, i amb el compromís de la participació i la transparència com a eixos. Més enllà de la consulta, ha assegurat que és "una oportunitat històrica pels Pirineus", perquè "Catalunya es girarà a la muntanya, i el Pirineu s'obrirà al món". "La realitat és que mai fins ara s'havia parlant tant dels Pirineus", ha insistit Vilagrà, i ha assegurat que s'han reunit amb moltes sensibilitats, tant de les persones partidàries dels jocs com les que no.

05052022.Vilagrà Terrades
La consellera Laura Vilagrà a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament / Foto: Parlament

 

La consellera ha negat la veracitat del manifest de científics contra el projecte que alerta de l'augment de la temperatura i el retrocés de la neu, ha assegurat que "cap estudi diu que d'aquí a vuit anys la neu hagi de desaparèixer" de la zona on es faran les proves, i ha sentenciat que el clima serà semblant a l'actual. Ha reconegut que caldrà crear neu per les proves, però que es farà amb aigua "d'origen verd" i que al final, "la neu quan es fon torna a la natura". 

Col·laboració amb Aragó

Ha sostingut una vegada més que no es crearan infraestructures noves, sinó que es renovaran les existents, i que aquelles proves que no es puguin fer es faran en altres territoris: "Aquí s'emmarca la col·laboració amb Aragó". "Una vegada aconseguit l'acord de distribució de disciplines, toca ajustar aspectes tècnics" com l'allotjament, les seus esportives, la mobilitat, la tecnologia, l'energia i el pressupost, ha afegit Vilagrà, que no ha fet referència a les discrepàncies del Govern aragonès de Javier Lambán sobre el repartiment de disciplines.

Crítiques de la CUP i els Comuns

Les reaccions a la intervenció de la consellera han estat també les habituals. Tots els partits excepte la CUP i els Comuns han insistit que són un bon projecte que donarà una bona imatge a Catalunya. Marta Moreta del PSC ha sostingut que cal fer la candidatura i no generar confusions perquè "la cultura del no, no aporta res". Des de Vox, Ciutadans i el PP han criticat que es faci una consulta delegant la decisió a la ciutadania, i han exigit que el Govern aposti fermament per realitzar-los.

La més crítica ha estat la diputada cupaire Dolors Sabater, que ha demanat a la consellera que retirin aquest projecte i "demanin disculpes" a la ciutadania pels diners públics destinats fins ara al projecte: "Abandonin aquests Jocs Olímpics i facin la feina perquè realment els Pirineus se'n puguin sortir", ha dit la diputada, que ha etzibat al Govern que si fan campanya a favor dels jocs, la pagui "Foment del Treball, les constructores, Sánchez Llibre i Airbnb, els únics interessats en què el projecte prosperi". 

Marc Parés dels Comuns ha acusat l'Executiu de fer polítiques de greenwashing dient que produiran neu amb energia verda, i ha dit que el problema és continuar fent les polítiques de sempre, i més en un context d'emergència climàtica: "Ja ho sabem que es poden fer proves respectant l'entorn, el que discutim és el model de fons", i ha assegurat que no veuen que aquest projecte doni resposta al que necessita el Pirineu: diversificar l'economia, un major accés a l'habitatge i un futur pels joves.