El Govern descarta entrar en la línia de la confrontació pública amb el president de l'Aragó, Javier Lambán, pel repartiment de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030. La primera en respondre des de la Generalitat a la negativa de Lambán a reunir-se amb el president Pere Aragonès, ha estat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà: "És fruit del tarannà personal de cadascú aquest cop de porta. Nosaltres no jugarem en aquesta guerra ni l'abonarem. Treballem amb el COE i el COI per a una proposta tècnica". Vilagrà tira per l'argumentari de les explicacions tècniques per evitar entrar en consideracions polítiques i discrepàncies entre el govern socialista aragonès i l'independentista català. Així doncs, descarta la rumorologia que circula públicament sobre una trucada en un to molt alt entre membres dels dos gabinets que s'hauria produït ahir a la tarda: "No hi van haver picabaralles", matisa Vilagrà a RAC1. I demana a Lambán que reconsideri la seva forma d'actuar: "Des del punt de vista de cadascú, si hi ha discrepàncies, s'han de parlar. Si l'Aragó no se sent còmode quan diem que Catalunya ha de liderar perquè diem que ha de tenir aquesta preponderància, en tot cas es parla. El que diem és que la nostra candidatura pretén col·laborar amb altres territoris i ens podem complementar amb proves. Mai hem fet una proposta excloent i ha de ser tècnica i ben valorada".

 

Les culpes, cap a Sánchez

El Govern considera que la marca Barcelona és un gran reclam per la candidatura i per això valora que no es pot presentar amb el pes per igual de les dues comunitats. En aquest sentit, Vilagrà critica la promesa que va fer el president espanyol Pedro Sánchez a Lambán d'anar entre Catalunya i l'Aragó al 50%. "A nosaltres, per descomptat això no ens ho va dir perquè entenem que s'ha de valorar la candidatura amb els actius i els aspectes tècnics. No situem el tema en un conflicte polític. S'ha de valorar tècnicament i en cap cas podem parlar de percentatges perquè seria una candidatura política". Malgrat tot, Vilagrà admet que ningú del Govern va traslladar a Sánchez ni cap membre de La Moncloa, el malestar per les seves paraules i el que consideren que és una falsa promesa feta al president aragonès. Més enllà de les discrepàncies entre partits, Vilagrà coincideix en subratllar la via per la qual s'elabora la proposta i s'acaba ponderant: "Això del 50% ningú ho pot dir ja que recau en el Comitè Olímpic Espanyol. Sánchez va fer una promesa o una consideració que no podia fer en aquell moment. Sempre hem parlat en públic i privat que la nostra proposta no era del 50% tenint en compte els actius que té cada territori. És absurd, ha de ser una proposta objectiva". Tot i que si ens fixem en el posicionament del COI, aquest va en la línia del que representa l'Estat espanyol. El seu president, Alejandro Blanco, que també va ser l'encarregat de presidir la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics del 2020, ja ho deixava entreveure aquesta setmana: "Demano unitat, diàleg i respecte a tots els que formen la candidatura perquè cap territori predomina sobre un altre". El COE ja s'ha avançat per donar valor al govern aragonès. Blanco es va reunir amb Lambán per abordar l'organització de la candidatura olímpica i va reiterar que el COE treballa des de fa tres anys per "una candidatura de país", on "no només hi ha Catalunya i Aragó, sinó també el govern d'Espanya".

"Escoltem el territori"

A l'altra banda, també tenen veu els alcaldes dels municipis i representants de comarques i diputacions. Vilagrà considera que "és una oportunitat pel territori i pel país" però admet haver d'escoltar el territori: "Si algú rebutja una proposta, el Govern haurà d'acatar aquesta decisió. Però hem fet rondes de visites i hem elaborat una enquesta sobre com veien una possible candidatura dels jocs olímpics i una àmplia majoria de catalans i catalanes ho consideren una gran opció". Algunes veus dels municipis implicats també han començat a dir la seva. L'alcalde de Rialp i president del PDeCAT al Pirineu, Gerard Saberich: "Donaré suport perquè la candidatura tiri endavant que pot ser en positiu pels nostres fills i filles i perquè si avui estem bé, demà estiguem millor. I poder deixar enrere tots aquests dèficits. Confio en el nostre govern i vagin de cara i siguin valents. Si es creuen aquests Jocs, que tirin endavant i anem de la mà", en declaracions a TV3. I no nega la realitat: "Si el govern català els pogués sol·licitar, amb les infraestructures del país n'hi hauria prou. Però és un projecte del COE".