Les preguntes que es fa tothom l'endemà de la reunió entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, són senzilles. "Es va avançar durant la trobada?", "sortiran resultats visibles d'aquesta reunió?". En declaracions aquest dijous al matí a RAC1, Laura Vilagrà ha volgut destacar que la relació amb el govern espanyol és complexa per diversos motius: "Havíem d'abordar la situació de bloqueig a causa de la crisi de Pegasus i no haver avançat en la resolució del conflicte polític, la confiança està deteriorada també per les poques inversions". Amb aquestes paraules, la titular de Presidència ha volgut recordar que el Govern ve d'una època de bloqueig pel que fa a les relacions amb l'executiu de Pedro Sánchez però que ahir era el dia en que es reobria la relació per aconseguir "garanties i condicions".
Un mes clau per l'agenda antirepressiva
La consellera Vilagrà ha insistit diverses vegades en que aquest proper mes de juliol serà clau pel que fa a les relacions amb el govern espanyol (perquè segurament hi haurà una trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez) i sobretot pel que fa a l'agenda antirepressiva, "amb lleis si cal, per acabar amb la repressió", ha subratllat. "El juliol serà clau perquè hi ha d’haver avenços amb modificacions legislatives per poder exhibir resultats. Alguns elements es podran explicar i altres estaran en una agenda política dels propers mesos però volem que es concreti ara", ha volgut insistir la consellera. Precisament aquest dijous fa una any que els presos polítics van poder sortir de la presó gràcies als indults i per això Vilagrà ha explicat que li va transmetre a Bolaños la "gravíssima situació" que suposaria una revisió dels indults.
La consellera de la Presidència i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, van acordar aquest dimecres "treballar noves garanties" per reprendre la negociació. Aquest és un dels acords que va sortir de la reunió que tots dos van mantenir a la Moncloa, que va durar unes dues hores. A banda, també van acordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es reuneixin "abans de vacances", tot i que no es va concretar cap data. En roda de premsa després de la trobada Vilagrà va assegurar que "s'ha iniciat el procés per obrir l'agenda de la desjudicialització" i va afegir que confia que "els resultats es vegin en breu" i es pugui restablir les relacions.
Els Jocs d'Hivern, queden opcions?
La Generalitat convocarà dilluns a alcaldies i consells comarcals del Pirineu per presentar-los una proposta tècnica pels Jocs d'hivern del 2030, amb la candidatura de Catalunya en solitari. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, que ha insistit que el país està "preparat" per tirar endavant el projecte. Ara bé, Vilagrà ha admès que tot depèn del COE, que no ho veu "factible". "No volem perdre opcions i hi serem tant el 2030 com el 2034", ha afegit. La consellera ha reiterat que la consulta a les comarques afectades es farà quan la candidatura en solitari estigui "configurada". Vilagrà ha carregat contra el president d'Aragó, Javier Lambán, per tallar les comunicacions amb la Generalitat.