La taula de diàleg entre el Govern de Catalunya i l'espanyol continua provocant retrets entre els dos partits al capdavant de la Generalitat, ERC i Junts. Mentre aquesta va ser una de les grans apostes electorals d'Esquerra, Junts ja ha reiterat en diverses ocasions la seva poca confiança en ella. A més, han expressat que, tot i que es va pactar un marge de dos anys per comprovar la seva utilitat, si no veuen avenços en el diàleg, aquesta mesa no podrà allargar-se en el temps.
En aquest sentit, avui Marta Vilalta, la secretaria general adjunta de partit, ha acusat els seus socis de "debilitar la part catalana" de la taula de diàleg en qüestionar l'òrgan. En una entrevista a Europa Press, la també portaveu d'Esquerra ha assegurat que no entén les declaracions dels dirigents de Junts, ja que fan malbé una de les "eines per desencallar el conflicte català".
Un "regal pel PSOE"
"Carregar-se un instrument que ens pot ser útil per aconseguir la independència és fer un trist servei al projecte independentista" ha afirmat mentre reclama aprofitar l'ocasió de reunir-se amb el govern espanyol per tractar de trobar una solució al conflicte.
De cara a aquesta, Vilalta ha criticat les paraules de, per exemple, el vicepresident Puigneró, ja que considera que "són un regal pel PSOE, perquè deixen de pressionar-lo". Per això, creu que en lloc de fer declaracions contràries a la reunió, el que han de fer és anar a negociar amb el govern espanyol "tan preparats i tan forts com sigui possible".
Sense la CUP
En aquest sentit, ha confirmat que la delegació que assistirà a la reunió, prevista per la setmana del 13 de setembre just després de la celebració de la Diada, es decidirà en els dies vinents de manera consensuada entre ERC i Junts, tot i que la CUP també pot participar d'aquest debat, ja que "forma part de la majoria independentista". Amb tot, ha descartat que algú de la formació anticapitalista vagi a la reunió.
Segons ha apuntat la secretaria adjunta d'ERC, aquesta delegació haurà de representar el 80% de la ciutadania catalana que, considera, està a favor d'un referèndum. Per això, creu que aquest pacte és important per a l'autodeterminació i l'amnistia, que neguen des del govern espanyol, en el que s'està treballant i que "simbolitzarà i evidenciarà que no només hi ha un Govern format per dos partits sinó també una àmplia majoria que aposta per un referèndum acordat".
Posició del PSC
En aquest sentit, ha demanat al PSC que esculli a quin costat de la taula de diàleg vol asseure's: "O està amb la Generalitat, que és el que potser hauria de fer, representant i defensant aquest 80% de gent que vol votar, entre ells votants seus, o triar l'altre costat".
Sobre la reunió del setembre, ha reconegut que encara s'ha de negociar la seva agenda. En aquesta, ha avisat, no hi pot haver un debat sobre competències, motiu pel qual existeix la comissió bilateral, ja que "de vegades, alguns ministres quan poden s'escapoleixen i intenten escapar-se dels compromisos", ha denunciat.