El ple del Congrés va convalidar aquest dijous el decret llei amb el pla de resposta econòmica a la crisi provocada per la invasió russa d'Ucraïna, malgrat el vot en contra del PP i Vox, però també d'ERC, que habitualment dona suport parlamentari al govern espanyol, en protesta per l'espionatge a polítics independentistes. Així, van donar suport al decret llei PSOE, Unides Podem, PNB, EH-Bildu, PDeCAT, Més País-Equo, Compromís, Nova Canàries, PRC, BNG i Terol Existeix, amb 176 vots, mentre que PP, Vox, ERC, Junts, CUP i Fòrum Astúries hi van votar en contra i Coalició Canària es va abstenir. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha indicat que l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez està "tocada" i que la confiança està del tot "trencada". "Ara la pilota està sobre la teulada del govern espanyol. Si pensa fer veure que aquí no passa res o mesures cosmètiques com la comissió de secrets oficials que no serveix perquè no es pot explicar res", ha dit.
La dirigent independentista ha apuntat que fan falta més reaccions per part del govern espanyol i explica que el que havien vist fins ara era insuficient "perquè negaven l'espionatge i guardaven silenci" i que ara s'ha vist la ministra de Defensa, Margarita Robles, "justificant l'espionatge". Robles va acusar aquest dimecres l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar.
No s'ha pactat el vot
Aquest divendres algunes informacions asseguren que ERC i EH Bildu van pactar el vot al decret llei però Marta Vilalta ho ha negat subratllant que "prenem decisions per nosaltres, no sabem què votarà tothom, decidim el vot amb coherència". La portaveu ha insistit en que la votació es mereixia un no de la seva formació a mode de "toc d'atenció" davant "aquest cas tan greu d'espionatge". En la mateixa línia, Vilalta ha alertat que el govern espanyol "ha trencat la majoria d'esquerres que va fer possible la investidura per no voler investigar a fons". També ha explicat que dins d'ERC "el sentit majoritari" era que el partit s'havia de plantar i fer un "toc d'atenció". I ha argumentat que no es poden defensar uns drets a costa de carregar-se les llibertats civils. Per tant, segons ha argumentat, "defensar la ciutadania també és defensar que no pot haver espionatge".
Per la seva banda, el govern espanyol creu que ERC ha "sobreactuat" per justificar el vot en contra del decret d'Ucraïna pel CatalanGate i defensa la continuïtat de la ministra de Defensa, Margarita Robles. Fonts de l'executiu de Pedro Sánchez han argumentat que no es pot oferir el cap de Robles perquè "no ha fet res dolent" i s'ha limitat a "fer la seva feina". Les mateixes fonts asseguren que la titular de Defensa té tot el suport de la part socialista del govern espanyol i han tret ferro a les seves declaracions a la sessió de control d'ahir dimecres al Congrés en què va justificar l'espionatge. Pel que fa a les mesures que ha proposat el PP a canvi del suport al decret, l'executiu ha dit que queda molt a negociar i han remarcat que també cal abordar les que va presentar Sánchez al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.