La secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, ha defensat l'acord al qual ha arribat l'Executiva del partit amb el PSC, el qual ha de ser ratificat per la militància. En entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio, Vilalta sosté que l'acord "és un salt en l'autogovern de Catalunya". La republicana ha fet especialment esment del pacte perquè el país gaudeixi d'un concert econòmic solidari, el qual ha afirmat que és similar al del País Basc. "És un canvi tan important com sortir del règim comú i, per tant, poder recaptar el 100% dels impostos". 

Preguntada per com podrà garantir ERC el compliment d'aquest pacte, en especial pel que implica modificacions del règim econòmic que hagin de passar pel Congrés dels Diputats, Vilalta ha sostingut que, com ha passat anteriorment, construiran majories amb les altres formacions de l'Estat i ho ha exemplificat amb la llei d'amnistia. En aquest context, Vilalta ha assenyalat directament Junts per Catalunya, afirmant que el partit serà un actor clau perquè es materialitzi aquest pacte. "Convidem Junts a sumar-se a aquest acord de país. Els convidem que siguin partícips de les majories necessàries". 

Vot de la militància

Vilalta ha expressat que ara la decisió final recau en mans de la militància d'ERC. "Estem convençuts que prendran la millor decisió per al país", ha afirmat. Preguntada sobre si sap el posicionament d'Oriol Junqueras sobre aquest pacte, Vilalta ha explicat que no hi ha parlat i confia que sempre ha estat al costat dels avenços pel país. 

Tanmateix, algunes veus dins de les files dels republicans ja han rebutjat l'acord en declaracions públiques. És el cas de Pilar Vallugera, qui abans que la direcció avalés el pacte, ja va mostrar el seu malestar i que ara s'ha sumat al hashtag #noambelmeuvot. Sota aquesta etiqueta militants i usuaris de les xarxes estan mostrant el seu malestar amb l'acord.

L'última paraula la tindran la militància republicana. El partit celebrarà una consulta a la militància aquest divendres. Tindrà lloc aquest divendres i serà de caràcter telemàtic (entre les 9.00 i les 20.00) i presencial en algunes seus (entre les 10.00 i les 18.00). Prèviament, la direcció del partit farà un desplegament per explicar el que consideren una entesa "molt positiva".

Veus en contra fora de Catalunya

El president de Castella la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha criticat el model de finançament negociat entre el PSC i ERC al preacord per la investidura de Salvador Illa conegut aquest dilluns al vespre. "A hores d'ara, el gran silenci davant el greu atemptat contra la igualtat anunciat per ERC em té perplex. O és un assentiment intolerable, o un sentiment d'estupefacció com la que tenim la immensa majoria dels espanyols", ha escrit en les darreres hores el dirigent socialista a X.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!