Què farà la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per protegir la cambra i el prestigi de la institució? Aquesta és la pregunta que ha plantejat aquest dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, gairebé una setmana després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi processat Borràs per delictes vinculats a la corrupció, com és la prevaricació. Els republicans ja van demanar la setmana passada, a través de la veu de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que prengui una decisió pensant en la institució i no en ella de forma individual, i en la mateixa línia s'ha manifestat aquest dilluns Vilalta, que ha demanat que vetlli per protegir la institució, si bé no ha dit si considera que ha de deixar o no el seu càrrec: "No li direm a Borràs què ha de fer. Esperem que pugui valorar la seva situació i prendre decisions tenint en compte que no és només la senyora Borràs, sinó la presidenta, i com a tal té una motxilla afegida que és vetllar per protegir les institucions, l'exemplaritat i l'honorabilitat de les institucions".

En aquest sentit, Vilalta ha assegurat que considerarien "un greu error" que Borràs aboqués el Parlament "cap a un camí de descrèdit" si es genera una batalla judicial: "No entendríem que arrossegui el projecte independentista cap a una situació indesitjable per una causa judicial amb delictes de corrupció", i en aquest sentit, a diferència del que defensa Junts, ha considerat que la causa de la presidenta de la cambra no està relacionada amb la repressió contra l'independentisme: "No és repressió, hi ha acusacions de mala praxi", i ha recordat que quan se li obri judici oral s'haurà d'activar el reglament del Parlament, "que és molt clar en l'article 25", un article que apunta que quan s'obre judici en casos vinculats a la corrupció, s'ha d'acordar la suspensió dels drets i deures del diputat.

De totes maneres, Vilalta ha apuntat que "qui més té a dir" en aquesta qüestió és la presidenta, però ha demanat que els polítics treballin per l'honorabilitat de les institucions i no per "utilitzar-les". "La qüestió és la decisió de Borràs. Què farà per protegir la cambra i el prestigi de la institució per no arreglar la institució i abocar-la a una causa judicial?" ha insistit Vilalta, que ha demanat fer útil el Parlament, preservar les institucions i no fer-les servir per interessos individuals davant dels col·lectius. "ERC té un nivell d'autoexigència molt elevat, i aquest nivell d'autoexigència ens agradaria que el tingués tothom", ha dit Vilalta deixant entredit que actuarien de manera diferent a la qual està fent Borràs, assumint que quan s'activi el reglament del Parlament, la presidència accepti la suspensió.

 

Diàleg

Més enllà de la possibilitat que ERC vulgui forçar que Borràs accepti el que marca el reglament, ha insistit en la via negociada. Ha criticat que Junts es va autoexcloure des d'un inici i que ha estat "criticant dia sí i dia també contra el procés de negociació". Ha reconegut que fins ara no ha donat els resultats que volien, i en part ha culpat Junts de no haver-se volgut sumar, perquè consideren que aquesta posició està facilitant la posició de la part espanyola davant d'un independentisme dividit.