L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú no haurà de canviar de nom a la plaça de l'1 d'octubre, segons ha pogut saber El Nacional.cat. Així ho ha decidit aquest dimarts la Comissió del Nomenclàtor, l'òrgan competent que decideix els canvis de noms de carrers i places de la vila. El resultat de la votació ha estat prou clar: un vot favorable al canvi de nom; nou vots en contra; i set abstencions, dels quals un ha estat el representant del govern municipal: el regidor socialista Gerard Llobet. Inicialment, el ple del consistori de la capital del Garraf va instar la comissió el passat octubre a canviar de nom a la plaça a través d'una moció, no vinculant, presentada pel Partit Popular. El Nacional.cat ja va avançar en el seu moment que la plaça no canviaria de nom, ja que els membres de la comissió gairebé no han canviat. Els populars, el passat octubre, van comptar amb el suport del PSC, que disposa d'11 regidors, i l’abstenció de Vilanova en Comú, socis d’executiu dels socialistes amb 2 regidors. Aquest cop, però, els Comuns han votat en contra de canviar el nom. La resta de partits, ERC, Junts, Transformem i la CUP, van votar-hi en contra amb durs retrets cap al PSC i el PP.
Juan Luis Ruiz, alcalde vilanoví, s'ha reunit aquest dimarts amb el president Illa
La Comissió, que habitualment la presideix l'alcalde, ha estat liderada aquest dimarts pel primer tinent d'alcaldia i regidor d'urbanisme, Gerard Llobet. De fet, el batlle socialista vilanoví, Juan Luis Ruiz, s'ha reunit aquest dimarts a la tarda amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, al Palau de la Generalitat. La comissió ha estat emmarcada també per una manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a les 17:15 h davant d'on es votava, a la Casa Olivella de la plaça de la Vila.
A més de l'alcalde, o regidor a qui delegui les competències, l'òrgan està format pel secretari general de l’Ajuntament, els regidors membres de la Comissió Informativa de la regidoria competent en nomenclàtor i el cap de servei, i també quatre tècnics municipals. Per part de la societat civil, hi participen un membre del Casal de Dones, de l’Oficina de Català, de l’Institut d’Estudis Penedesencs, així com un representant d’un dels Consells Municipals de les associacions de veïns. També hi ha un màxim de tres persones alienes a l’Ajuntament, a títol individual o membres d’entitats amb coneixements sobre toponomàstica o patrimoni.
Durant el ple del passat octubre, els populars, encapçalats pel regidor Carlos Remacha, van defensar la moció assegurant que el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 “va ser il·legal” i han refermat que el consistori “ha de garantir la neutralitat de l’espai públic, on s’ha d’afavorir la convivència en què tots els vilanovins tinguin garantit un espai de trobada igualitari”. “El recordatori d’aquella jornada només reviu unes sensibilitats que afecten directament la convivència harmònica”, va defensar el portaveu del PP. Els socialistes, en canvi, van justificar el seu vot a favor de retirar els símbols de l’1-O ressaltant que el partit sempre ha tingut un posicionament contrari a l’independentisme.