"No se l'amagaven coses quan hi era a la presó. No se li va amagar res". La portaveu d'Esquerra Republicana a Mollet del Vallès i responsable de "Lluita Antirepressiva" a l'Executiva del partit, Marta Vilaret, ha replicat l'expresident d'ERC Oriol Junqueras i les seves declaracions sobre el suposat aïllament polític al qual li haurien abocat l'entorn de la secretaria general, Marta Rovira, mentre era a presó amb aquesta presumpta direcció paral·lela que hauria impulsat les pràctiques de guerra política bruta amb l'estructura B. Vilaret, vinculada a la candidatura alternativa per a presidir el partit que lidera Xavier Godàs, ha anunciat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que ella hi era al grup de Signal "Pa amb tomàquet" amb altres membres de l'Executiva d'ERC i ha negat que aquest es tractés de cap "direcció paral·lela" que prengués decisions al marge de Junqueras i la resta d'òrgans reglats del partit.

De tota manera, Vilaret ha evitat acusar Junqueras de mentir, insistint que tot estan al mateix vaixell, el d'Esquerra Republicana, i ha valorat que l'expresident de la formació tan sols "expressa uns dubtes". Si ella ha sortit avui a parlar-ne, ha dit, és perquè "s'està instaurant una visió com si haguéssim aprofitat l'aïllament a la presó de Junqueras" per fer per lliure, amb un "conxorxa", i ho ha volgut desmentir. "Tots tenim molts grups de WhatsApp, que sorgeixen ad hoc per una situació concreta, però nego que sigui una direcció paral·lela. No hi ha conxorxes", ha insistit.

Fa valdre "l'esforç antirepressiu"

Precisament, aquest dilluns la mateixa Vilaret ha fet valdre en un comunicat "l'esforç antirepressiu" que ella i el conjunt del partit van fer per mantenir el contacte directe amb el llavors president d'ERC empresonat i ha insinuat que ara Junqueras està posant en qüestió aquestes tasques. En un comunicat emès en la xarxa social 'X' (Twitter), Vilaret diu que espera que Junqueras no estigui posant en qüestió "l'esforç antirepressiu ingent que ha fet el partit els darrers anys; tant per garantir que ell pogués seguir exercint de president amb tots els seus efectes des de la presó, com per acompanyar, humana, política i econòmicament a tots els presos, exiliats i acusats i les seves famílies (...)". Tot seguit, la membre de l'Executiva d'Esquerra ha detallat el seguit de mesures que va prendre el partit, donat que "s'ha sembrat la llavor del dubte".

Vilaret ha explicat que la secretària general del partit, Marta Rovira, va donar-se d'alta com a advocada exercent per a poder entrar a la presó i mantenir el contacte amb el president de la formació. I que quan aquesta va exiliar-se a Suïssa el 2018, el partit "es conjura" per buscar noves formes d'organització que permetessin als dos mandataris comunicar-se: un "equip tècnic" que hauria visitat de manera "regular" als dos.

En aquest sentit, Vilaret ha fet valdre el paper de l'advocada Estefania Torrente, que hauria estat "en contacte permanent" amb Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell per "trencar els murs de la presó" i garantir la comunicació bidireccional amb la resta de l'Executiva del partit. "Tot perquè Oriol Junqueras pogués seguir liderant el partit des de la presó, malgrat les limitacions evidents", ha apuntat Vilaret, que ha afirmat que l'advocada fa fer aquesta tasca amb "rigor, cura i estima". La molletana membre de l'Executiva d'ERC afirma que ella mateixa entra a la direcció del partit el 2018 amb "funcions específiques de fer d'enllaç" entre Junqueras i Rovira.

Vilaret també afirma que Junqueras i la resta de presos han disposat d'advocats especialistes per a totes les possibles causes "des del primer dia", inclús "des d'abans de ser detinguts", ja sigui en dret pena, civil, administratiu o internacional. "Esquerra Republicana ha dedicat una quantitat ingent de recursos econòmics i humans a combatre la repressió. Des de derrames de la seva militància fins a microcrèdits, demostrant que la solidaritat de les companyes i companys del partit ha estat sempre fora de tot dubte", resa el text. 

Exconsellers i parlamentaris destacats d'ERC fan costat Vilaret 

Les declaracions de Junqueras han portat cua i nombroses figures destacades del partit s'han pronunciat a les xarxes, citant el comunicat de Vilaret i refermant el seu missatge. L'exconsellera Dolors Bassa va donar fe "categòricament" que la gestió de l'empresonament de Junqueras va ser el que relata Vilaret i que es va "prioritzar sempre" que aquest pogués exercir com a president. El president del grup parlamentari d'ERC, Josep M. Jové, també dona fe. "No es pot amagar ni menystenir l'esforç i el mèrit", va apuntar l'exconsellera Meritxell Serret, que va agrair a Vilaret les tasques. El senador Joan Queralt ha afirmat que les declaracions de Junqueras són "inexplicables" i que no reconeix el líder al qual sempre ha "admirat per la seva coherència". Finalment, l'exconsellera Natàlia Garriga, apuntà que ho corrobora tot plegat també.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!