L'excomissari José Manuel Villarejo dona carpetada a un dels processos judicials que porta a l'esquena, ha estat absolt dels delictes de descobriment i revelació de secrets per l'enregistrament i la difusió el 2014 d'una reunió entre agents del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i policies sobre Francisco Nicolás Gómez Iglesias, el Petit Nicolás. No ha estat l'únic que ha quedat lliure d'aquests càrrecs, han corregut la mateixa sort la seva dona, Gema Alcalá, i el periodista Carlos Mier.
La decisió de l'audiència provincial se sosté sobre el fet de no haver trobat al llarg del judici base probatori per condemnar-los "i sí, en canvi, una falta de coherència lògica en el relat de les acusacions que impedeix assumir-ne les conclusions". En el seu moment, es van demanar fins a quatre anys de presó per Villarejo i tres pels altres acusat. Tot plegat, queda ara enrere.
Les acusacions contra Villarejo
Les acusacions contra l'excomissari afirmaven que després de la detenció del Petit Nicolás l'any 2014, aquest va tenir una reunió amb membres de la Unitat d'Afers Interns del Cos Nacional de Policia i del CNI. Les acusacions mantenien que Villarejo va tenir coneixement d'aquesta reunió i que, servint-se del telèfon d'un dels assistents a la trobada, va gravar part del seu contingut, que després va ser publicat al mitjà digital de Carlos Mier, amb la participació de la dona de l'excomissari, amb l'ànim de boicotejar la investigació al Petit Nicolau.
Teòricament, Villarejo va encarregar a Carlos Mier que fes una trucada al telèfon mòbil del comissari Marcelino Martín Blas per activar una aplicació maliciosa i poder captar el que es deia a la referida reunió, so que el periodista hauria gravat donant lloc a un arxiu digital d'àudio posteriorment difós.
Però la sentència assenyala que les mateixes acusacions reconeixen que "no hi ha prova directa" del que constitueix el nucli de l'activitat delictiva atribuïda als acusats. Per als magistrats no queda prova que Villarejo o cap altra persona hagués manipulat el telèfon d'un dels assistents per instal·lar-hi la referida aplicació maliciosa que després el dia de la reunió hauria permès el control en remot.
A més, el tribunal ha assenyalat que les versions que s'han aportat en el procés judicial per les diverses parts són summament contradictòries. "Aquesta contradicció resulta no només sorprenent sinó desoladora per al tribunal perquè procedeix de funcionaris que formaven part de la cúpula policial d'aquest país al temps dels fets", recalca la sentència.