José Manuel Villarejo s’ha assegut per primer cop al banc dels acusats. El judici és per calúmnies contra l’exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, i ha explicat detalls que van més enllà de la causa. L’excomissari ha detallat com va intentar infiltrar una font marroquina, que avisava del risc d’un atemptat a Barcelona. No obstant això, el CNI va rebutjar-ho perquè deia que la font no era fiable. “Desgraciadament, així va acabar passant a la Rambla”, ha assenyalat Villarejo. També ha denunciat com el CNI va posar en perill les seves fonts filtrant una fotografia seva a Melilla en una operació secreta antiterrorista. Els fets van tenir lloc dos anys abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils.
En la seva declaració davant del jutjat, José Manuel Villarejo ha detallat que “una font molt important va advertir del risc de l’atemptat que tindria lloc, com va passar lamentablemente després a la Rambla”. En aquest sentit, l’excomissari ha posat de manifest que “el CNI va dir que no era fiable perquè abans havia treballat per a ells però en realitat era un espia marroquí”. Va ser el 2015 quan va intentar infiltrar aquesta font sense èxit.
Per altra banda, l’excomissari Villarejo ha explicat que, després d’un viatge a Melilla, va realitzar diferents notes internes “sobre el risc que suposava que alguns imams a Catalunya en realitat fossin agents del servei secret marroquí”. Ha subratllat que aquestes notes formen part dels seus arxius personals, tot i que imagina que “les hauran expurgat i eliminat com tantes altres coses que molesten”.
Avui se celebra en un jutjat de Madrid el judici contra Villarejo per presumptes delictes de calúmnies i denúncia falsa contra l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán, i comptarà amb la declaració per videoconferència de l'examiga de Joan Carles Corinna Larsen des del Regne Unit. La vista s'ha celebrat després que s'hagi ajornat fins en quatre ocasions a causa de la pandèmia de coronavirus i malgrat els trastorns causats per la tempesta Filomena.
Ha estat la primera vegada que Villarejo s'ha assegut al banc dels acusats. Però podria ser que no fos l'última, jutjant per les dimensions del cas Tàndem i les seves nombroses ramificacions, en les quals s'investiguen les feines de l'excomissari.
Dos anys de presó
Per aquest cas, la Fiscalia Provincial de Madrid li demana un total de dos anys de presó: un any de presó, la inhabilitació especial per a l'exercici del dret al sufragi passiu durant el temps de la condemna, i 20 mesos de multa amb una quota diària de 20 euros, pel delicte de denúncia falsa; i un altre any i la mateixa inhabilitació, pel de calúmnies.