L'excomissari José Manuel Villarejo ha declarat aquest matí a l'Audiència Nacional per la peça número 28 del cas Tàndem, en la qual s'investiga el paper que aquest va poder tenir en els registres que es van materialitzar el febrer de 2013 a les seus de Barcelona i Madrid de l'agència de detectius Método 3. Villarejo ha declarat davant el jutge Manuel García Castellón que ell no va tenir res a veure amb la filtració de la conversa enregistrada entre Alícia Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola. Aquesta gravació va tenir lloc el juliol de 2010 al restaurant La Camarga. Segons l'excomissari, va ser Francisco Marco, qui era director de Método 3, el que va filtrar aquest àudio. Concretament, ha afirmat que les gravacions "les va filtrar el mateix Francisco Marco perquè estava molt malament econòmicament" i ha assenyalat que els Pujol li van dir a Marco que d'aquesta manera el que feien era "treure pressió política".
Aquest mateix dimecres, en el marc d'aquesta peça, ha declarat Marco, que ha defensat que l'excomissari José Manuel Villarejo hauria fabricat proves que van causar els registres a l'agència de detectius l'any 2013. Segons l'exdirector de l'extinta agència, Villarejo hauria tingut com a objectiu aprofitar aquests registres per "sostreure la informació confidencial" que hi havia en aquestes seus. Per la seva banda, l'expolicia ha negat que fos ell qui estigués al darrere d'aquesta operació. Villarejo ha sostingut que va ser Marcelino Martín Blas, que en aquella època era el responsable d'Afers Interns, qui va ordenar aquests registres i que donava explicacions de l'operatiu a Eugenio Pino, l'aleshores director adjunt operatiu de la policia espanyola.
Villarejo reitera que rebia instruccions de Jorge Fernández Díaz en l'Operació Catalunya
Encara que la peça 27 no està relacionada amb l'Operació Catalunya —conspiració policial orquestrada des del Ministeri de l'Interior per combatre l'independentisme, presumptament, a través de l'espionatge, fabricació de proves falses o fins i tot irregularitats en els informes—, José Manuel Villarejo ha replicat i insistit en el fet que "és evident" que rebia instruccions "des del ministre", que en aquell moment era Jorge Fernández Díaz. En aquesta línia, l'expolicia ha defensat que "ho tornaria a fer mil vegades perquè era un problema que afectava la unitat d'Espanya" i ha deixat clar que no es penedeix d'haver participat en aquest operatiu.
En declaracions als mitjans de comunicació després de la seva compareixença, l'excomissari Villarejo ha fet referència als àudios que, en els darrers dies, han publicat els mitjans de comunicació. Alguns d'ells, per exemple, revelen que la policia patriòtica va intentar desfer proves de les investigacions que havien realitzat a jutges partidaris de la consulta del 9 de novembre de 2014. José Manuel Villarejo ha avisat que es pot esperar "qualsevol cosa" i s'ha espolsat les culpes: "Jo feia un monòleg a les gravacions? Hi havia moltes persones en aquestes converses. On són els responsables, on són els del PSOE?", ha indicat.
Dels àudios en reunions amb Corinna Larsen, qui fou amant del rei emèrit Joan Carles I, Villarejo s'ha limitat a assegurar que això li ho va ordenar el CNI i que va intentar "impedir" que aquestes gravacions fossin públiques. Altrament, ha subratllat que, quan el van detenir l'any 2017 i Afers Interns es va quedar els seus arxius, va demanar que fos el Centre Nacional d'Intel·ligència l'organisme que es quedés aquest material. Villarejo assegura que Félix Sanz Roldán, que llavors era el màxim responsable dels serveis secrets espanyols, va dir que en aquests documents "no hi havia res important", però que va acabar "decidint fer-ho públic". L'excomissari també es considera "víctima d'una causa general" d'un entorn "mediàtic, jurídic i polític". "És una causa absolutament absurda on la justícia l'estan utilitzant uns i altres i jo sóc la moneda de canvi d'uns i altres", sosté José Manuel Villarejo.