L'excomissari José Manuel VIllarejo va oferir immunitat a Convergència i Unió (CiU), a canvi de diners, abans d'implicar-se en la denominada Operació Catalunya. Villarejo va fer aquesta oferta a alts dirigents del partit català quan encara era membre de la policia espanyola. Aquesta operació era l'operatiu de les clavegueres de l'Estat per crear proves contra els líders independentistes catalans.
Així ho assegura aquest dimarts el digital El independiente, que ha tingut accés al llibre La España inventada, tras los pasos de Villarejo (Ediciones Urano), que el detectiu Francisco Marco (Método 3) i el periodista Manuel Bravo han escrit.
Els àudios de Villarejo
El llibre revela una conversa entre un dels socis de Villarejo, Antonio Giménez Raso, amb el partit fundat per Jordi Pujol. Es tracta d'un àudio que va gravar Villarejo l'any 2009 mentre passejava amb Giménez Raso per Barcelona, precisament l'àudio data de l'època en que acabava d'esclatar el cas Palau contra Félix Millet i altres directius de la institució i havia transcendit l'existència de l'anomenat cas Pretoria.
A l'àudio es pot sentir com Giménez Raso explica a l'excomissari que ha tingut una trobada amb Felip Puig; en aquell moment secretari general adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i, posteriorment, conseller d'Interior del Govern d'Artur Mas.
Giménez Raso explica a Villarejo com li ha ofert a Puig protecció a través de l'empresa Servicios de Investigación y Detección SL. Segons el llibre, aquests serveis també es van oferir a familiars de Prenafeta, secretari de la Presidència de la Generalitat durant els anys 80.
"Ningú hauria contractat a una persona com Giménez Raso que va dient que a Madrid poden solucionar coses per diferències de sumari", explica al llibre un dels polítics (que no fa pública la seva identitat) a qui també es van oferir serveis de protecció i immunitat.
Villarejo està empresonat des del 17 de novembre de 2017 i segueix mantenint que les seves actuacions al marge de la llei i les seves implicacions en maniobres teledirigides des de l'Estat com l'Operació Catalunya, que inventava proves contra l'independentisme, o l'Operació Kitchen, on el govern espanyol controlat pel PP va espiar Luis Bárcenas per protegir càrrecs de la mateixa formació política, es van fer "per un bé superior".
En una entrevista publicada a principis del mes de novembre al diari El País, aquest antic membre del CNP dona la seva versió sobre alguns fets i sobre les seves motivacions, començant per un inflamat fervor patriòtic a l'hora de rebutjar que hagi protagonitzat accions al marge de la llei si no que ha actuat per "un bé superior".