Quan es compleixen sis anys del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, continuen arribant noves revelacions d'aquella històrica jornada. Aquest cop, ha estat l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo el protagonista. En una entrevista a Rac1 prèvia al cara a cara que se celebrarà entre ell mateix i l'expresident de la Generalitat Artur Mas, Villajero ha descobert alguns dels detalls menys coneguts de la gestió que va fer el govern de la votació. El moment més destacat ha estat quan ha informat de qui va ordenar les càrregues policials contra els votants catalans de l'1-O: l'exministre d'Interior Juan Ignacio Zoido.
🔴 Actes de l’1 d’octubre i manifestació, DIRECTE | Última hora a Barcelona i Catalunya
"El ministre, sens dubte", ha explicat Villarejo, qui també ha arribat a implicar l'expresident espanyol Mariano Rajoy. "Imagino que consultaria el president, però el president és un home que sempre utilitza el galleguisme, i quan et dona una ordre has d'interpretar què t'està dient perquè després no ho negui".
L'ordre de Zoido va ser transmesa a l'aleshores cap de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional, Florentino Villabona Madera, que va ostentar el càrrec durant només uns mesos i havia estat el comissari general de Seguretat Ciutadana. "Era un home molt donat a reprendre les manifestacions", afegeix Villarejo. Segons ell mateix, Villabona Madera era una figura "molt de dretes", amb experiència com a assessor del Partit Popular a Màlaga. "Fixeu-vos fins a quin punt se sentia caudillo que quan va passar una manifestació espanyolista per la Via Laietana, ell va sortir al balcó a saludar com Mussolini".
En canvi, no podia haver-la donat l'aleshores ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, perquè ella "no tenia capacitat ni tan sols per a manejar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) com ara sí que ho fa la senyora Margarita Robles". L'òrgan de seguretat nacional el capitanejava en aquella època la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, després d'haver convençut Rajoy en aquesta matèria.
Villarejo també ha tingut més paraules dures per a Zoido, a qui ha descrit com un "bon vivant", un home que gaudia dels plaers de la vida. "Era famós per això. Al Ministeri d'Interior l'anomenaven el zampa perquè estava tot el dia de grans menjars i no es preocupava de gaires coses".
"Tres o quatre policies a cada escola"
Malgrat ja estar jubilat com a comissari en aquell moment, Villarejo continuava col·laborant en aquell moment amb la Policia Nacional. Segons ha dit, el CNI sabia "perfectament" on estaven les urnes del referèndum perquè Villarejo els havia facilitat la informació, però li van fer "cas omís". "Entenc que volien una petita explosió controlada per després justificar alguna maniobra o demostrar que havia estat una pantomima", ha dit. L'excomissari també ha revelat que va recomanar posar "tres o quatre policies" dintre de cada centre de votació uns dies abans de la jornada electoral per mantenir les seves portes tancades i evitar el referèndum. "Si no hi ha col·legi on votar, no hi ha lloc".