El tercer tinent alcalde de Tarragona, Javier Villamayor, és el màxim responsable polític dels Jocs Mediterranis. Des de la seva condició de conseller comissionat de Tarragona 2018, ha estat aquest dirigent socialista que ha portat les regnes de la cita esportiva, la mà dreta de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Davant la polèmica per les entrades de la cerimònia d’inauguració, una exhibició de l’espanyolisme, emergeix amb força la seva estreta relació amb l’entitat unionista Societat Civil Catalana. L’organització ha estat acusada de formar part d’un repartiment massiu de seients en l’acte on es van cridar visques al rei Felip VI i es va xiular el president Quim Torra.

Sense anar més lluny, el regidor socialista de Tarragona és nebot de Salvador Caamaño, exmembre del PSUC. Des del mes de febrer, Caamaño és el president de SCC a la demarcació de Tarragona. L’oncle també és funcionari de l’Ajuntament de Tarragona, on algunes persones el situen com el seu secretari personal, pràcticament la seva mà dreta. Justament el Consistori tarragoní va disposar d’entrades per aquell dia que va cedir als seus treballadors.

Salvador Caamaño també va ser el fundador a Tarragona de Foro Babel, considerat l’embrió de Ciutadans. Nascut el 1996, el Foro Babel va ser un grup d’intel·lectuals a favor de l’ús del castellà a Catalunya en contra d’una suposada discriminació d’aquesta llengua. Entre els signants d’aquell manifest fundacional hi havia habituals de SCC i Ciutadans, con el catedràtic Francesc de Carreras, l’escriptor Félix de Azúa o l’actor i dramaturg Albert Boadella, avui "president a l’exili” de la Plataforma per Tabàrnia.

Però, a banda del seu oncle, Villamayor també ha fet pinya amb Societat Civil Catalana. El tinent d’alcalde s’ha posat al capdavant de manifestacions espanyolistes convocades per l’entitat unionista, a la qual ha donat suport des que es va crear. Ho va fer l’endemà de la declaració d’independència, el 28 d’octubre, a la plaça de la Font de Tarragona, entre crits de “Puigdemont a prisión”. En aquella concentració també hi havia membres del partit neofeixista i xenòfob Democracia Nacional.

En una compareixença dimecres a l’Anella Mediterrània, Villamayor va desentendre’s de la polèmica de les entrades distribuïdes per Societat Civil Catalana, i va remetre’s al desmentiment fet per la mateixa entitat. Malgrat la petició d’El Nacional d'obtenir més explicacions sobre els seus vincles amb SCC, el comissionat de Tarragona 2018 no ha volgut concedir cap entrevista.

Reservades un mes abans

Segons va publicar la web Porta Enrere, diverses entitats espanyolistes, com el partit ultra VOX, Societat Civil Catalana o Plataforma per Tabàrnia, tenien entrades reservades fins i tot abans que sortissin a la venda. Segons aquest mitjà local, van adquirir-se un nombre indeterminat d’entrades, que van ser distribuides a través del Centre Aragonès de Tarragona. En el reportatge, el vicesecretari de comunicació de VOX a Tarragona, Jordi Ferré, assenyala que van reservar seients com a partit i que fins i tot van portar gent en autobús des de Barcelona i des de diversos punts de l’Estat espanyol.

El Centre Aragonès cedia habitualment un espai de la seva seu a entitats unionistes com Societat Civil Catalana, a qui ha responsabilitzat directament de la distribució massiva de les entrades per a la cerimònia en el seu recinte. En una piulada al seu compte de Twitter (que 24 hores després va esborrar), se'n desvinculaven completament.

 

Aquesta facilitat de determinats grups per aconseguir entrades contrasta amb el vet que han rebut organismes com la secretaria general de l’Esport de la Generalitat, a qui van dir que no en quedaven, malgrat les imatges de grades buides del Nou Estadi.

Tampoc no en van rebre la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que representa 69 federacions esportives, 12.500 entitats i clubs i 700.000 llicències. Malgrat que el seu president, Gerard Esteva, va enviar una carta a l’alcalde i president del comitè organitzador, Josep Fèlix Ballesteros –que com ha pogut saber El Nacional va rebre la missiva–, no va rebre cap resposta. Tampoc invitacions.