Una vintena de diputats i lords de tots els partits al parlament de Westminster reclamen al govern espanyol que permeti la celebració del referèndum de l'1-O "sense més obstacles". En una carta oberta, els parlamentaris, entre els quals hi ha laboristes, conservadors, liberal-demòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos, asseguren que "la manera democràtica de procedir pels oponents a la independència és fer campanya per la seva opinió en el referèndum".
"Aquesta va ser l'estratègia del govern britànic pel que fa al referèndum d'independència d'Escòcia del 2014", recorden els diputats i lords. A més, es mostren "extremadament indignats" per les detencions i els escorcolls de la Guàrdia Civil i avisen que intentar impedir l'1-O "a través de sancions, càrrecs criminals i accions directes de l'Estat és un atac a la democràcia i amenaça d'empitjorar les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya".
Open letter from British Parliamentarians expressing concerns over situation in Cataloniahttps://t.co/OUhHEe8bzi pic.twitter.com/q0FVhjxzp5
— APPG on Catalonia (@APPGCatalonia) 21 de septiembre de 2017
Els autors de la carta lamenten que el govern espanyol hagi "enviat a judici 700 alcaldes catalans per permetre les preparacions de la votació" o que hagi "confiscat material de campanya i paperetes, amenaçat de tallar l'electricitat dels col·legis electorals o arrestar i acusar l'editor d'un diari d'ajudar en les preparacions del referèndum".
"El govern espanyol està prenent més mesures cada dia i ara ha enviat agents de la Guàrdia Civil a edificis governamentals, amb alts càrrecs arrestats, i l'executiu prenent el control de les finances catalanes", critiquen.
Referèndum decidit democràticament
Els diputats i lords asseguren que el referèndum de l'1-O "va ser decidit democràticament pel Parlament de Catalunya". "Demanem al govern espanyol que permeti tirar endavant aquesta prova democràtica sobre l'opinió dels catalans prevista per a l'1-O sense més obstacles", reclamen.
"Nosaltres tenim opinions diverses sobre si Catalunya hauria de ser independent o seguir sent part d'Espanya. Tot i això, tots estem d'acord que el tema l'hauria de decidir el poble de Catalunya de manera democràtica i pacífica", indiquen en el text.
Els signants de la carta són membres del grup de discussió sobre Catalunya de Westminster: el laborista Lord Berkley, dos diputats del partit conservador, Martin Vickers i Andrew Rosindell, 14 diputats del Partit Nacional Escocès (SNP), dos diputats i un lord del Plaid gal·lès, entre ells el president del grup, Hywel Williams, i el liberal-demòcrata Lord Rennard.