Nova mostra d'unitat. Les principals organitzacions polítiques i socials de l'independentisme han volgut demostrar la seva entesa aquest divendres amb una nova concentració que ha comptat amb la presència de representants d'ERC, Junts, la CUP, l'ANC i Òmnium Cultural. Tot plegat, arriba després de setmanes en què aquestes cinc entitats han criticat amb duresa l'Estat espanyol per l'escàndol arran del CatalanGate, el cas d'espionatge massiu que afecta una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista. Ja van fer-ho el 19 d'abril al Parlament Europeu en una roda de premsa conjunta, i avui ho han fet a les portes de l'hotel W de Barcelona, on s'hi celebra el Cercle d'Economia, i on el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han acudit aquest migdia. El president Pere Aragonès ha mantingut una conversa breu amb el seu homòleg espanyol.
L'acte de protesta d'avui ha comptat amb la presència de més d'una vintena de persones investigades i víctimes del CatalanGate. Entre elles, s'ha vist els diputats d'Esquerra Republicana Ernest Maragall i Meritxell Serret; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els diputats Josep Rius i Albert Batet; i de la CUP hi havia els diputats Carles Riera i Eulàlia Reguant. Per part de les plataformes socials, hi havia Sònia Urpí de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. Tots ells s'han plantat a prop de l'edifici on ha tingut lloc la trobada econòmica, i han mostrat cartells amb els missatges "Democràcia sota vigilància" i "Espanya ens està espiant", en anglès.
Junts ironitza amb el diàleg d'Aragonès
També hi ha hagut declaracions als nombrosos mitjans de comunicació. Des d'Esquerra Republicana, Meritxell Serret ha celebrat la resposta unitària de l'independentisme. Pel que fa a la breu trobada dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez, ha dit que ERC "té un compromís granític" amb solucionar el conflicte. "S'ha de resoldre a través de la política, el diàleg i la negociació, però ara és l'Estat espanyol qui està dinamitant aquesta possibilitat". En canvi, Jordi Sànchez ha carregat contra la negociació amb l'Estat. "No estem per la taula de diàleg, que només blanqueja el govern de Pedro Sánchez", i ha instat ERC a "dir prou" a la presa de pèl i retirar el seu suport de l'executiu espanyol. També ha ironitzat sobre la trobada entre Aragonès i Sánchez: "Suposo que en dos minuts han resolt el conflicte polític a Catalunya, estic esperant la trucada del president per dir que tenim garantia de comissió d'investigació, autodeterminació i amnistia".
Similarment, Carles Riera ha criticat que l'Estat espanyol compta amb un govern que "autoritza" l'espionatge. "Exigim transparència i una investigació objectiva que posi llums i taquígrafs perquè hi hagi dimissions pertinents". A més, ha mostrat la seva desconfiança en l'Estat: "Hem de prendre la iniciativa per exercir l'autodeterminació i assolir la independència". Xavier Antich, ha carregat contra les explicacions del CNI. "Pedro Sánchez no pot seguir amagant-se darrere de comissions cosmètiques, i no pot fer veure que no en sabia res. És el màxim responsable". Ha acabat exigint transparència i dimissions. Per l'ANC, Sònia Urpí s'ha mostrat "enfada" amb l'Estat espanyol. "No només han atemptat contra nosaltres, també la gent del nostre voltant, com els meus fills, amics i companys de feina".