El jutge que investiga un suposat desviament de fons públics vinculats al procés ha deixat en llibertat tots els detinguts de l'operació VolhovSegons han informat fonts judicials, nou dels 21 detinguts dimecres passat —que encara seguien en dependències de la Guàrdia Civil— han comparegut aquest divendres davant el titular del Jutjat d'Instrucció Número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre. Entre ells tres membres de "l'estat major" de l'1-O: l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí i l'empresari Oriol Soler.

Tots els acusats s'han acollit al seu dret a no declarar i la Fiscalia no ha demanat mesures cautelars. El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs però sense mesures a tots els detinguts que van ser arrestats per la Guàrdia Civil en l'operació de dimecres. Un dispositiu de bombo i plateret amb acusacions delirants​ que, de moment, acaba la primera fase baixant el nivell de les expectatives judicials.  

Moment en que Xavier Vendrell ha sortit en llibertat - EFE

Els detinguts que han quedat en llibertat són l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí; l'empresari Oriol Soler, l'excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Proseleccions Catalanes, Xavier Vinyals; així com Antoni Fusté Piñol i Roc Aguilera Vaques, dos dels màxims responsables de l'empresa Events d'Igualada (Anoia), dedicada al muntatge d'escenaris i investigada per, presuntament, estar darrere del que Tsunami Democràtic va instal·lar a la frontera de la Jonquera. Segons les fonts, també han quedat en llibertat l'empresària i professora Marta Molina i l'empresari Enric Mir.

La rebuda

A les portes de la Ciutat de la Justícia els esperaven familiars, amics i representants polítics com Laura Borràs o Francesc de Dalmases de JxCat o Marta Vilalta d'ERC. 

David Madí amb Laura Borràs a la sortida dels jutjats - EFE

ANC i Òmnium també esperaven els detinguts a les portes dels jutjats.

 

 

Igual que va passar amb els alts càrrecs detinguts el 20-S, a les portes de la Ciutat de la Justícia aquest matí s'hi ha fet una concentració, tant de rebuig a les detencions, com de rebuda i suport als arrestats dimecres.

 

 

 

La causa contra la suposada trama acusada de desviar subvencions públiques per finançar les despeses de l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo —oberta pels delictes de malversació, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i desordres públics— és fruit de converses telefòniques intervingudes durant l'any i mig que el cas ha estat sota secret de sumari.

 

 

 

Les acusacions contra l'Estat Major

El jutge situa l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell a la direcció de Tsunami Democràtic, plataforma des de la qual suposadament "va promoure" desordres públics després de la condemna a la cúpula del procés a l'octubre del 2019 i que, segons ressalta el magistrat, no ha mostrat "cap interès" a reactivar-se després de la inhabilitació de l'expresident Quim Torra. A més, el jutge sospita que Vendrell va utilitzar la seva influència política per contactar amb membres de la Generalitat amb l'objectiu de beneficiar els seus diferents negocis, vinculats al tractament de residus municipals, els laboratoris de biomecànica i fins i tot la fabricació de test de Covid-19.

En el cas de Madí, el jutge sospita que l'empresari i exalt càrrec de CDC s'ha beneficiat d'un "important tràfic d'influències" amb el conseller Damià Calvet (JxCat) i que contractà l'exconseller republicà Joan Puigcercós per "obrir-se ajuntaments" d'ERC. Sobre l'empresari Soler, el jutge subratlla que hi ha indicis de la seva participació a "l'estructura organitzativa" de Tsunami Democràtic i recela dels gairebé 3 milions d'euros en subvencions de l'administració catalana que va rebre entre el 2016 i el 2020, en contractes menors d'adjudicació directa.