Nou conflicte obert entre Isabel Díaz Ayuso i el PSOE. I una altra vegada a causa de Javier Milei. L’origen de tot plegat ha estat una maniobra de la presidenta madrilenya, que, aprofitant que el divendres el líder argentí visitava Madrid per rebre un premi, ha decidit condecorar-lo amb la Medalla Internacional. El motiu oficial són els “vincles històrics, culturals, lingüístics i econòmics que uneixen la regió amb el país hispanoamericana”, però queda clar a ulls de tothom que es tracta d’un nou pol d’oposició d’Ayuso davant Pedro Sánchez. Durant el ple de l’Assemblea de Madrid, la presidenta de Madrid ha defensat que ella no té la “culpa” que el president argentí realitzi “visites institucionals a governs diferents” i no ho faci amb “aquell que ha provocat una crisi diplomàtica i que insulta constantment tots els governs que no són del seu signe”. La líder madrilenya presumeix que és un “honor” rebre el “president legítim elegit, ell sí, per àmplia majoria a les urnes pel poble de l’Argentina”. “Vostès callen amb socis de govern i mig govern insultant el Rei de tots”, ha etzibat als diputats del PSOE. Encara és recent el conflicte diplomàtic entre Milei i la Moncloa ara fa un mes, quan el president argentí, convidat a un acte de Voxva titllar Begoña Gómez de “corrupta” i el govern espanyol va acabar retirant l’ambaixador a l’Argentina

 

Ha marcat Isabel Díaz Ayuso un gol per l’escaire a Alberto Núñez Feijóo? Fonts de la direcció del PP desgranen a ElNacional.cat els arguments per pensar que no. Apunten que l’actual líder del PP aspira a arribar al poder guanyant-se el centre, mentre que el gest de la líder madrilenya de rebre el president argentí encaixa amb la seva línia més ultra. “Nosaltres també podríem haver-lo rebut, però aquest no és el nostre cavall de batalla”, apunta un membre de la sala de màquines de Gènova. Així, les mateixes veus esgrimeixen que Madrid no acaba de representar la totalitat de l’Estat espanyol, i que Milei ha acabat optant per reunir-se amb algú semblant a ell i que alhora serveixi per buscar-li les pessigolles a Pedro Sánchez. L’única veu de Gènova que s’ha pronunciat públicament sobre aquesta qüestió ha estat la d’Ester Muñoz, vicesecretària de Sanitat i Educació del partit. “És normal que una presidenta en el marc de les seves competències faci el que consideri oportú, no entenc quina és la notícia”, ha afirmat. I ha acusat el PSOE de voler “ampliar la fractura diplomàtica” amb el govern argentí.

Sánchez es distancia dels líders “d’altres continents que no són lluny del nostre país”

De manera indirecta, Pedro Sánchez també s’ha referit a la nova visita de Javier Milei. El president espanyol no ha pronunciat en cap moment el nom del mandatari argentí, però ha disparat contra ell, encara que no amb la mateixa intensitat que fa unes setmanes, quan va aprofitar la crisi diplomàtica amb l’Argentina per establir les bases de la seva campanya electoral dels comicis europeus. Aquest matí ha aplaudit la tasca del seu executiu referent a la ciència i ha aprofitat per diferenciar-se d’aquells líders “d’altres continents que no són lluny del nostre país” i que “mobilitzen a les masses amb diagnòstics simplistes de la realitat i propostes impossibles” que “en moltes ocasions són alienes i contràries a l’evidència científica”. Així, en un acte de l’Oficina Nacional d’Assessorament Científic, el líder socialista ha assenyalat que la ciutadania ha d’elegir entre aquests models o els governs que impulsen l’evolució científica.

Altres socialistes també s’han pronunciat sobre aquesta qüestió. I no han estalviat retrets. El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha acusat Ayuso de voler “fer la punyeta” al govern espanyol. “No crec que li hagi agafat ara de sobte un amor intens pel poble de l’Argentina”, ha ironitzat. El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha qualificat “d’anòmala” la trobada entre el president argentí i la presidenta de la Comunitat de Madrid i ha suplicat a Milei que “es comporti d’una altra manera”. De fet, fonts diplomàtiques acusen Ayuso de “profunda deslleialtat” i a Milei de caure en una “reiterada recerca de la confrontació”. A més, apunten que el govern madrileny hauria incomplert la Llei d’Acció i del Servei Exterior, aprovada amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy, perquè no ha informat el Ministeri d’Exteriors de la seva trobada amb un mandatari estranger.

Rufián: “Un pas més cap a la Internacional macarra

A les crítiques s’ha afegit Gabriel Rufián. Per al portaveu d’ERC en el Congrés, la cita de demà és un “pas més cap a la Internacional macarra” de la “dreta i el feixisme al món sencer”. “Són els matons de l’escola de tota la vida, no té res de políticament incorrecte culpar el pobre o l’oprimit i és el que fan. Van de Robin Hoods, però el que fan és robar als pobres per donar-ho als rics”, ha subratllat.

En la mateixa línia, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha criticat que Ayuso reconegui Milei, un president que “dilapida” tots els drets socials de l’Argentina i que porta al seu poble a “la desigualtat, les retallades i la pobresa”. Per la seva part, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, titlla la reunió de “cimera de la sociopatia” i “reunió de voltors del que és públic per posar-lo al servei dels milionaris” i considera que serà una “OPA hostil” contra Alberto Núñez Feijóo. Des de Podemos, Ione Belarra ha denunciat que “s’està atorgant aquesta medalla de manera absolutament irregular incomplint la normativa de la Comunitat de Madrid” i ha anunciat que la formació morada recorrerà la decisió “davant de les instàncies oportunes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!