Aquest dissabte, el papa Francesc rebrà la visita de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. L'audiència es produirà al voltant de les 11 del matí. Segons expliquen, en la reunió es tractaran qüestions com la precarietat laboral, la desigualtat, la crisi climàtica, la crisi sanitària o la sortida econòmica després de la pandèmia del coronavirus. Aquesta reunió ha generat una allau de crítiques per part del Partit Popular a la titular del ministeri de Treball i Economia Social.

La formació popular sosté que aquesta visita respon a una "estratègia d'autopromoció" i que es tracta d'una "gira propagandística" de la vicepresidenta, ha asseverat Cuca Gamarra, la portaveu del PP al Congrés. Gamarra també ha aprofitat l'ocasió per indicar que espera que la trobada "serveixi perquè el govern espanyol acabi modificant la Llei Celáa per tal que es garanteixi a totes les famílies que puguin triar l'educació que vulguin per als seus fills i es respecti que les classes de religió formin part del currículum escolar".

D'altra banda, l'alcalde de Madrid i portaveu nacional dels populars, José Luis Martínez Almeida, ha indicat aquest divendres que "espera" que a Yolanda Díaz "aprengui alguna cosa" del papa Francesc. Preguntat per una polèmica piulada que va fer el dijous la secretària de Comunicació del PP a Madrid, Maca Puentes, en què havia escrit "cimera comunista" sobre la trobada entre Díaz i el Papa, l'alcalde madrileny s'ha limitat a dir que no havia llegit la publicació i que, per tant, "no puc opinar al respecte".

Inquietud al PSOE

Ja fa setmanes que Yolanda Díaz apunta que vol obrir un procés de "diàleg" amb la societat civil i escoltar la ciutadania. En aquest sentit, s'assenyala que podria estar preparant un projecte més enllà de les sigles d'Unidas Podemos per presentar-se a les eleccions generals —que, presumiblement, serien el 2023— amb un "front ampli". Sobre aquest projecte, Díaz afirma que ha de ser "transversal" i també ha defensat recentment voler anar més enllà de l'espai a l'esquerra del PSOE. De fet, la vicepresidenta segona de l'executiu central rebutja quedar-se només en aquest "espai molt marginal".

En aquest context, cal sumar la popularitat que té Yolanda Díaz a les enquestes. La seva valoració és, fins i tot, superior a la que rep el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. És per això que aquesta bona imatge de Díaz inquieta al PSOE. Sobre aquesta recepció del Papa, hi ha qui ho interpreta com un moviment de la responsable de Treball i Economia Social de generar simpatia, també, entre l'electorat catòlic, que és part de la borsa dels votants socialistes. De fet, Pedro Sánchez va ser rebut en audiència pel Papa el passat octubre de 2020.

Recentment, en una entrevista a Radio Nacional de España, Adriana Lastra apuntava sobre el projecte de Díaz que "el més important no és que hi hagi dones al capdavant, sinó que hi hagi persones feministes al capdavant". Encara que sosté que no li preocupa la possible candidatura de la vicepresidenta, Lastra va voler reiterar que "sabem quin és l'espai electoral de Díaz".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez i la vicepresidenta primera Nadia Calviño han estat preguntades per aquesta reunió al Vaticà. Rodríguez ha indicat que "el govern espanyol situa aquesta visita dins de la normalitat institucional" i ha carregat contra el PP pel fet que "fins i tot l'Església i el Papa siguin un motiu per fer oposició per part dels populars".

Per la seva banda, Calviño ha destacat que ella mateixa ha estat "dues vegades" amb el Papa en "diversos esdeveniments al Vaticà", de manera que considera "normal" la visita de Yolanda Díaz.

Unidas Podemos li dona suport

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha manifestat que li sembla "fenomenal" i "fantàstic" que Díaz es trobi amb el papa Francesc. La també secretària general de Podemos considera que "és la millor notícia perquè tenim molta sintonia de les lluites contra les justícies socials amb el Papa".

 

Imatge principal: La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en un acte aquest dijous. EFE.