Vox, PP i Ciutadans es manifestaven fa dos anys a Colón contra la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. La delegació del govern espanyol va xifrar l’assistència aleshores en 45.000 persones i l’organització en 200.000. Ahir diumenge, en la cita contra els indults, gairebé la meitat: 25.000 segons la policia espanyola. Una manifestació que feia dies que s'anunciava, i que comptava amb tot el ressò que se'n feia la premsa espanyola, va acabar amb una assistència molt més baixa de la prevista.
La premsa internacional, com ja és habitual darrerament en tots els temes que afecten la relació entre Catalunya i Espanya, els presos polítics, els indults, o els recursos que presenten els líders independentistes contra la sentència, se n'ha fet ressò.
Unes 25.000 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid, es van concentrar aquest diumenge a la plaça de Colón contra els indults als presos independentistes en què treballa l'executiu de Pedro Sánchez. La plataforma Unión 78, fundada per l'expresidenta d'UPyD, Rosa Díez, va fer la crida, on la seva líder va advertir que "els espanyols de bé" no consentiran la mesura de gràcia que planteja el govern espanyol.
Le Monde
"A Espanya les dretes es manifesten contra el pla d'indultar els dirigents independentistes catalans". Aquest és el titular del principal diari francès, Le Monde, que destaca algunes de les principals proclames dels manifestants contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Sánchez dimiteix", "No és magnanimitat, és traïció" o bé "No als indults".
Le Monde va anar a la manifestació madrilenya per recollir testimonis d'espanyols crispats que demanaven "no perdonar els presos perquè van fer un cop d'estat" i que acusaven els independentistes de ser uns "xantatgistes".
The Guardian
El diari britànic The Guardian dedica l'editorial a la manifestació antiindependentista d'aquest diumenge i en destaca l'emplaçament: "La plaça Colón de Madrid té la bandera espanyola més gran del món, fet que la converteix en focus natural de manifestacions de fervor patriòtic de dretes, especialment en assumptes relacionats amb Catalunya".
The Guardian explica que els contraris als indults qualifiquen Pedro Sánchez de "cínic que actua per interès propi a causa de la dependència del seu govern minoritari del suport d'ERC". Tot i això, assegura que als espanyols "el que els interessa és que es desintoxiqui la qüestió catalana i es planifiqui un futur menys conflictiu".
Frankfurter Allgemeine
El diari alemany Frankfurter Allgemeine opta per destacar, entre d'altres coses, que la policia espanyola "ni tan sols va intentar fer complir la distància de seguretat d'un metre i mig entre els manifestants" ja que els assistents "estan més preocupats pels plans del govern d'esquerres del president Pedro Sánchez que no pas per la nova variant índia del coronavirus que cada vegada s'estén més per Madrid".
BBC
Per la seva banda, la televisió pública britànica, la BBC, qualifica el conflicte entre Catalunya i Espanya com "la crisi política més gran dels darrers 40 anys a Espanya". La cadena britànica fa referència als milers de banderes espanyoles que onejaven a Colón però no parla de les banderes ultres que hi havia.
Entre el públic s’hi va veure simbologia democràtica i simbologia que no ho era tant, com diverses banderes espanyoles franquistes. Es van passejar tranquil·lament per la plaça fins que l’organització, bastant tard, va intentar apartar-les fora de les càmeres. Aquesta simbologia també es va veure en altres elements, com les mascaretes. També banderes imperials espanyoles, de la Guàrdia Civil i de la Legió.
The Tribune (Índia)
Finalment, el diari indi publicat en anglès The Tribune es fixa en el suport que tenen els indults a Espanya: "Al voltant d'un 63% d'espanyols estan en contra dels indults, mentre que un 25% hi dona suport i un 6% no es preocupa pel tema", explica assegurant que es basa en enquestes.
La premsa internacional s'ha fixat en la manifestació de Colón però ha optat per no posicionar-se ni per fer referència a la presència dels polítics unionistes, que es va fer notar a la manifestació abans que arrenqués l'acte. Hi havia els líders de PP, Pablo Casado, Cs, Inés Arrimadas, i Vox, Santiago Abascal. No van repetir, però, la fotografia d'unitat de forces plegades damunt l'escenari que es va produir en la concentració de 2019 al mateix lloc.