"Avui comença tot". Així ha començat Andreu Van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, la vista prèvia al judici de l'1-O per determinar quin tribunal ha de jutjar la causa del procés. Van den Eynde ha obert el torn de les defenses que han presentat la declinatòria per portar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, argumentant bàsicament que els fets pels quals s'acusa els 18 membres del Govern, la Mesa del Parlament i els partits polítics independentistes, van passar a Catalunya.
Per l'advocat avui es fa una "vista sobre el model de crisi". "Són polítics fent política", segons Van den Eynde, que la fiscalia ha volgut arrossegar a un "fòrum shoping", a un fòrum que no té competències per jutjar-los i que vulnera la igualtat davant la llei, la doble instància penal i els drets de les persones.
L'advocat ha tornat a denunciar que "tot s'arrossega de la causa d'instrucció 13" i ha preguntat "com pot ser que instrucció 13 hagi investigat durant un any els delictes de rebel·lió i sedició".
La defensa de Junqueras i Romeva ha basat tot el seu al·legat en la construcció per part de la fiscalia d'un delicte i d'unes regles de joc que han portat un cas al Tribunal Suprem per portar tot un poble a la rebel·lió basant-se en un registre de vot a l'estranger i en webs: "Genera la hipòtesi i a partir de l'anecdotari d'una querella que no porta cap principi de prova, amb les anècdotes es construeix la competència del Tribunal Suprem". I recorda que el TS no es va creure abans la seva competència quan el judici del 9-N es va fer al TSJC.
Segons van den Eynde la fiscalia ha construït un relat per jutjar el cas al Suprem "perquè el fòrum natural és temut per alguna raó", referint-se al TSJC. "Les regles del joc s'han de respectar. Són clares. És important respectar la competència", ha afegit, i ha conclòs: "La fiscalia no l'encerta sempre". "Tot és relat d'ideologia", ha conclòs.