Les delegacions del Govern a l'exterior han preparat una quinzena d'activitats per portar la Diada Nacional arreu del món, segons ha informat l'executiu català. La celebració d'aquest any, marcada encara per la pandèmia de covid-19, combina actes presencials amb aforament reduït amb d'altres de telemàtics o en format híbrid. El programa homenatjarà personalitats de la cultura catalana que han transcendit a l'esfera internacional, com ara el compositor Pau Casals o l'escriptora Aurora Bertrana. També es retrà homenatge als exiliats republicans a Mèxic i s'estrenarà el festival Catalan Sounds organitzat per les delegacions a Mèxic, l'Argentina i els Estats Units per apropar la música catalana al continent americà.
Els actes s'allargaran durant tota la setmana i, de fet, el primer ja té lloc aquest mateix dilluns a la delegació del Govern a Suïssa. El delegat, Gabriel Boichat, encapçala un homenatge a l'escriptora i violoncel·lista Aurora Bertrana. L'acte inclou una xerrada entre la presidenta de la fundació Prudenci Bertrana i exconsellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i l'escriptora i filòloga Adriana Barcia.
El dimecres, a la delegació del Govern davant la Unió Europea hi haurà un esdeveniment de petit format encapçalat pel delegat, Gorka Knörr, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Comptarà amb una xerrada del periodista Josep Maria 'Tatxo' Benet i un concert de la cantant Beth.
Jazz amb Abdrea Motis
A la delegació del Govern a Itàlia, també el dimecres, es farà un concert de jazz amb Andrea Motis amb aforament limitat. L'acte estarà encapçalat igualment pel delegat, Luca Bellizzi.
La delegació del Govern als Balcans, de la seva banda, compartirà al llarg de la setmana a través de Twitter, Facebook i Instagram un joc de preguntes sobre Catalunya adreçat a la població dels Balcans. El premi seran dues entrades per l'obra de teatre 'Encara hi ha algú al bosc'.
De la seva banda, a la delegació del Govern als Països Bàltics la delegada, Eva Cylwik, mantindrà 'briefings' temàtics amb representants de 'think tanks' i mitjans de comunicació dels Països Bàltics i Polònia, en un seguit de trobades sota el lema '11 topics for 11th september'.
Ja durant la Diada, a la delegació de l'Europa Central es dedicarà la jornada al comte Ramon de Vilana-Perles, mà dreta de l'emperador Carles VI i un dels catalans més influents del Sacre Imperi Romanogermànic, afirmen fonts de l'executiu. Acompanyats de la delegada del Govern a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, els alcaldes d’Oliana i de Biedermannsdorf segellaran un acord de cooperació entre els dos municipis.
A la delegació del Regne Unit es farà un acte a l'aire lliure, amb la presència de totes les oficines de la Catalonia House (ACCIÓ, ICEC, l'Institut Ramon Llull i l'Agència Catalana de Turisme), que encapçalarà el delegat, Sergi Marcén.
A Portugal la delegació celebrarà un acte institucional encapçalat pel delegat, Rui Reis, que comptarà amb un intercanvi d'experiències professionals artístiques. Hi participarà la realitzadora audiovisual Inês Peixoto, el fotoperiodista Enric vives-Rubio i el productor i músic Jaume Pradas. La vetllada es clourà amb un concert d'Anaïs Vila.
A Mèxic es farà un homenatge a l'exili republicà, amb un reconeixement a refugiats catalans vius que encapçalarà el delegat Lleïr Daban. També s'inaugurarà l'exposició 'La Huella catalana en México'. I arrencarà el festival Catalan Sounds, organitzat per les delegacions de Mèxic, l'Argentina i els Estats Units, amb el concert del grup Roba Estesa.
Precisament, la delegació del Govern als Estats Units i el Canadà se sumarà a l'arrencada del festival amb la projecció del primer concert per a la comunitat catalana de Washington DC. A més, el dia 14 de setembre es farà una recepció a la seu de la delegació on es presentarà una experiència immersiva de 'mapping' que recull els elements més destacats de la cultura catalana.
La delegació del Govern a l'Argentina farà un homenatge a 'la petjada catalana a l'Amèrica del Sud', de la mà de les 30 comunitats catalanes a la regió i els estudiants de català.
Mentre que la delegació del Govern a Tunísia celebrarà la Diada en format telemàtic, amb el llançament de diferents càpsules de vídeo per apropar la història i la cultura catalanes al Magrib. L'historiador Agustí Alcoberro explicarà els orígens de la Diada, el cantant catalano-algerià Yacine Belahcene tocarà una peça dedicada i Mohamed Suleiman, director de l'Orquestra Àrab de Barcelona, oferirà una versió d''El Cant dels ocells'.
Finalment, la delegació del Govern a Alemanya celebrarà telemàticament la Diada amb un discurs institucional de la delegada Marie Kapretz i un concert enregistrat de Carles Cases (piano) i Sveta Tovstukha (violoncel).