Nou bloqueig al si del Consell General del Poder Judicial. Els vint vocals que van pactar el PSOE i el PP per desencallar la renovació d’un òrgan que portava cinc anys i mig amb el mandat caducat, que van prendre possessió la setmana passada, han tornat a ser incapaços d’escollir el seu nou president. El primer intent, en una reunió celebrada fa menys de 24 hores, va acabar sense acord: cap dels set candidats que hi havia sobre la taula va aconseguir la majoria necessària de tres cinquenes parts (dotze dels vint vots) per ser elegit president del CGPJ (i del Tribunal Suprem) per als pròxims cinc anys. I aquest dimecres el desenllaç ha estat el mateix. Només quedaven dos noms: Pilar Teso i Pablo Lucas, tots dos magistrats del Tribunal Suprem i del sector progressista. Ara bé, no s’ha trobat desllorigador. El ple es reprendrà el pròxim dilluns 5 d’agost a les 11 hores.

La tercera votació, que s’ha celebrat poc després de les deu del matí, ha acabat amb empat a deu vots. Com que cap dels dos candidats ha aconseguit els suports exigits, ara es reinicia el procés i tornaran a sotmetre’s a votació les set candidatures inicials en un nou ple. La llei fixa que el CGPJ ha d’elegir el seu president entre els tres o set dies següents al ple en el qual es van proposar els noms dels candidats, que es va celebrar el passat 25 de juliol.

Després de la sessió constitutiva del nou òrgan, que va tenir lloc el dijous passat, la segona reunió dels vocals (deu proposats pel PP i deu proposats pel PSOE) es va celebrar aquest dimarts. Es va allargar més de tres hores, però va acabar naufragant. Durant set rondes de votació, es van anar eliminant els noms amb menys suports fins que només van sobreviure les candidatures de Teso i Lucas. Ara bé, cap dels dos va aconseguir les tres cinquenes parts necessàries. 

Jutges i Jutgesses per a la Democràcia aposta per una presidenta

Just aquest matí, poc abans que arrenqués el ple del CGPJ, Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l’associació de jutges progressistes, ha instat l’òrgan de govern dels jutges a triar una dona com a presidenta per tal de “representar la majoria femenina a la justícia espanyola” i “reflectir la realitat de la judicatura espanyola”, on les dones representen més del 57% (i el 70% en la darrera promoció). “Encara que són majoria a la carrera judicial, continuen infrarepresentades en llocs de designació discrecional”, lamentava el comunicat, que subratllava que “anomenar una presidenta trencaria el sostre de vidre i seria un reconeixement a la lluita per la igualtat efectiva”.

En la mateixa línia, l’Associació de Dones Juristes ha posat en relleul’oportunitat històrica” i “sense precedents” que una dona sigui presidenta del CGPJ i del Suprem per primera vegada a la història, cosa que simbolitzaria un “avenç en la lluita per la igualtat real” i enviaria un “poderós missatge a les futures generacions que el lideratge femení és essencial per construir una societat més justa i equitativa”.

Els set candidats a presidir el CGPJ

Quan es reiniciï el procés d’elecció del nou president del CGPJ, hi haurà set magistrats del Tribunal Suprem que optaran a encapçalar l’òrgan de govern dels jutges. Els candidats, cinc dones i dos homes, són els noms que van proposar els nous vocals del CGPJ: Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo Lucas i Pilar Teso.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!