"Voleu que Catalunya sigui un estat independent?". Aquesta és la pregunta que proposa Pere Aragonès per a un nou referèndum d'autodeterminació a Catalunya acordat amb l'Estat. El president de la Generalitat i candidat d'ERC el 12-M ho ha anunciat aquest dimarts després de rebre l'informe "Identificació i concreció de les vies jurídiques per a la realització d’un referèndum que pregunti a la ciutadania de Catalunya sobre la independència" que ell mateix va encarregar a l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, a partir de l'informe del comitè d'experts sobre l'acord de claredat, i ha presentat. La presentació de l'informe arriba ara, a les portes de les eleccions al Parlament convocades pel 12 de maig i amb els partits immersos ja en la precampanya electoral

Pere Aragonès, durant la seva compareixença / Foto: Carlos Baglietto

Inspirant-se en el referèndum d'independència a Escòcia el 2014, pactat amb el govern conservador britànic, la pregunta que haurien de contestar els catalans en el referèndum que proposa Aragonès recull els requisits fixats pel Codi de Venècia per tal que la pregunta sigui “clara i entenedora, no enganyosa, imparcial i no suggerir una resposta”. "Voleu que Catalunya sigui un estat independent" seria la pregunta que figuraria a les paperetes amb dues opcions de resposta: sí o no. "És una pregunta amb resposta binària per a un referèndum sense requisits de quòrum de participació i que ens oferiria un mandat clar per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol", ha resumit Aragonès en roda de premsa. 

L'article 92 de la constitució, la via prioritària 

Un nou referèndum pactat amb l'Estat ha estat l'aposta d'Aragonès, rebutjada sempre des de Madrid, durant aquesta legislatura que es va acabar abruptament després del fracàs dels pressupostos. En l'informe de l'Institut d'Estudis d'Autogovern s'assenyala l'article 92 de la Constitució Espanyola per fer-lo possible. "És la via jurídica prioritària, més idònia i factible per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya", conclou la institució, que també assenyala altres camins possibles com la reforma de la Llei orgànica 2/1980 sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum o la delegació de les funcions estatals per autoritzar referèndums a través de l’article 150.2 de la Constitució. "Que s’identifiqui una via com la prioritària no vol dir que les altres s’excloguin. És important subratllar que l’actual marc constitucional ofereix diferents vies", ha apuntat Aragonès. 

Des del govern espanyol de Pedro Sánchez sempre s'ha tancat la porta a un referèndum acordat per decidir el futur polític de Catalunya però Aragonès ha subratllat que "no estem davant d'un impossible" amb la seva proposta que ara ha concretat. "L'informe és un material excel·lent per a la nova fase de negociació amb l'Estat. No estem davant d'un impossible. Ens han dit tantes vegades que les coses eren impossibles, però que s'han acabat convertint amb una realitat, com els indults o l'amnistia. Aquests són els millors exemples que amb convicció i perseverança ho farem possible", ha assegurat el president. El candidat d'Esquerra Republicana ha estat preguntat per les paraules de Carles Puigdemont en l'acte d'Elna, on aquest situava entre els objectius un nou referèndum: "Vull expressar la meva satisfacció perquè avui siguem molts més els que ho defensem. Fa un any no era tan compartida, l'únic que puc dir és que me n'alegro i ho celebro", ha resolt Aragonès. 

Les preguntes del 9-N i l'1-O

La pregunta que Aragonès ha defensat aquest dimarts és una nova fórmula, diferent de les que la ciutadania de Catalunya va haver de contestar en la consulta del 9 de novembre del 2014 i en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. A les paperetes del 9-N  hi havia dues preguntes amb dues opcions de resposta: "Voleu que Catalunya esdevingui un estat?". En cas de marcar la casella del "sí", els ciutadans també havien de respondre a: "Voleu que aquest estat sigui independent?". A les paperetes de l'1-O, en canvi, només hi havia una única pregunta, tal com ara defensa Aragonès. Aquesta era: "Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!