La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha traslladat aquest dilluns a l'Eurocambra la seva indignació pel sofagate i s'ha mostrat molesta per l'incident. "Em vaig sentir ferida i sola com a dona i com a europea", ha dit l'alemanya, que va participar en la visita oficial a Turquia amb el president del Consell Europeu, Charles Michel. Von der Leyen ha assegurat que va ser relegada a un sofà "per ser dona".

 

Michel es disculpa

"Què hagués passat si portés corbata?", s'ha preguntat, criticant que no fos tractada com a presidenta de l'executiu europeu a Ankara. Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha reiterat les seves disculpes pel sofagate "a la Comissió Europea i a tots els que s'hagin sentit ofesos".

"Entenc que les imatges ofenguessin moltes dones", ha dit Michel, que no s'ha excusat directament a Von der Leyen en la seva intervenció. El belga ha assegurat que està compromès amb "la igualtat de gènere i el suport a les dones".

El 'sofagate'

En una reunió liderada pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, no van reservar una cadira preferencial per la presidenta de la Comissió Europea i va haver de seure en un sofà com si fos un traductor d'idiomes.

La cap alemanya de la comissió va quedar visiblement irritada al començament de les converses a Ankara amb els seus homòlegs masculins. La reunió va durar tres hores i es va prioritzar no parlar sobre el masclisme, tot i que una de les qüestions plantejades eren els drets de les dones turques, després de la decisió del seu govern de retirar-se de la convenció sobre violència masclista organitzada per diferents països. Posteriorment, Von der Leyen va traslladar el seu malestar.

Malestar entre les eurodiputades

Les reaccions van ser múltiples, entre elles les eurodiputades van expressar el seu malestar per les xarxes socials. Iratxe García Pérez, del PSOE, va escriure a twitter: "Primer es retiren de la Convenció d'Istanbul i ara deixen sense seient la presidenta de la Comissió Europea en visita oficial. Vergonyós". Violeta Bulc, antiga comissària de la UE parlava de "penós acte diplomàtic". 

El president Carles Puigdemont ha aprofitat avui la sessió del Parlament Europeu, per solidaritzar-se amb Von der Leyen, davant l'actitud del president turc. "El sofagate va ser vergonyós, per això avui tots som Von der Leyen. Però si la UE només és capaç d'indignar-se davant d'aquesta imatge vergonyosa, però calla davant les greus violacions truques contra Kurds i dissidents, aleshores la indignació d'avui no és gran cosa", ha indicat.

Imatge principal: Foto de la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen / ACN