Podemos ha votat aquest dijous en contra d’un dels punts als quals el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’havia compromès a la cimera de l’OTAN: augmentar el pressupost militar. No obstant això, la mesura ha tirat endavant, ja que la cambra baixa ha donat llum verda a aquesta qüestió. Els parlamentaris, doncs, han instat l’executiu a garantir un adequat finançament de la defensa espanyola, arribant fins al 2% del PIB abans del 2030. Es tracta d’una nova votació que provoca una esquerda entre els dos socis del govern espanyol: Podemos i PSOE. Tot això s’ha produït perquè el PP ha demanat que cada punt de les mocions es votés per separat, per tal de deixar en evidència les discrepàncies que hi ha dins l’executiu de Sánchez.
I els populars ho han aconseguit, perquè dels 15 punts que es podien votar en aquesta moció, Podemos i PSOE han votat de manera diferent en 14 punts. Concretament, Podemos ha votat en contra de tots els punts relacionats amb l’OTAN. Així mateix, aquest grup parlamentari també s’ha mostrat en contra d’enviar més armes a Ucraïna. Ha votat en contra d’enviar més armament perquè el país “disposi de les capacitats necessàries per repel·lir” l’agressió que pateix des de fa mesos per part de Rússia. Hi ha hagut un altre punt relacionat amb Ucraïna en el qual Podemos ha optat per l’abstenció. Ho han fet en un punt que insta a reconèixer aquest país com a candidat a entrar a la Unió Europea, i en el qual també es lloava la figura del president del país, Volodímir Zelenski, i la seva defensa per la independència i integritat de l’estat ucraïnès.
Argèlia, un altre motiu per a més diferències
Un altre dels punts que ha generat discrepàncies entre PSOE i Podemos ha estat el que instava a recomposar la relació política, econòmica i comercial amb Argèlia; de manera que així es pugui recuperar “la posició de neutralitat activa respecte el futur del Sàhara” que hi havia prèviament al gir que va fer el govern espanyol de Pedro Sánchez el passat mes de març quan es va avalar la via autonomista del Marroc per a l’excolònia espanyola.
Es tracta de la quarta vegada que el Congrés dels Diputats censura aquest canvi de posició sobre el Sàhara i la tercera que té lloc en el Ple de la cambra baixa. Com en les votacions anteriors sobre aquesta qüestió, Podemos ha votat a favor de la tornada a la neutralitat i el PSOE ha votat en contra i ha perdut perquè, com en la resta de la moció, aquest punt ha tirat endavant.