I una altra vegada, l'acord pel català del PSC, ERC, Junts i Comuns torna a posar el fre de mà i no s'aprovarà durant el ple programat per la setmana vinent, com era previst. Ha estat principalment la pressió de Junts que ha fet que els altres tres grups hagin acceptat no incloure aquest punt de l'ordre del dia del següent ple, i és que els de Carles Puigdemont ja van assegurar fa uns dies que no aprovarien la modificació de la llei de Política Lingüística si no comptava amb el consens social pertinent. Així doncs, ara com a mínim els grups tenen 15 dies més per negociar l'acord abans de votar-lo en el següent ple, un fet que també s'han permés ja que el TSJC no està apretant amb la imposició del 25%.
Previsiblement aquest acord s'havia d'aprovar a principis d'abril, gairebé coincidint amb el final del termini que el TSJC donava a les escoles catalanes per complir amb el 25% del castellà a les aules. La maniobra, segons van defensar els grups, era per fugir dels percentatges que imposaven els tribunals i per seguir blindant el model d'escola en català, però hi va haver una dura resposta social atès que per primera vegada en aquesta llei es proposava reconèixer el castellà com a llengua d'ús. Va ser arran d'aquesta pressió que els grups van decidir finalment postergar l'aprovació a finals d'abril, i així obrir un període d'esmenes per negociar amb els moviments socials, principalment aplegats a Somescola.
Avui la Mesa del Parlament s'ha allargat més de dues hores, i també hi ha hagut sessions de Mesa Ampliada i Junta de Portaveus. En aquesta última sessió, que és l'encarregada de fixar l'ordre del dia dels plens, cap grup ha proposat incloure aquest punt, segons ha pogut saber ElNacional.cat, i és que els quatre grups prèviament havien mantingut converses per no arribar a aquests òrgans sense un acord previ.
Així, mentre que el PSC, ERC i els Comuns en tot moment han defensat que és un bon acord, Junts va decidir recular quan es va veure el rebuig social. Els de Carles Puigdemont van demanar negociar amb els moviments socials, unes negociacions que de moment no han transcendit. Fa uns dies Somescola va emetre un comunicat on va exigir un diàleg honest amb el Govern i els partits del Parlament per abordar aquesta reforma, i van apuntar que qualsevol proposició legislativa que afecti l'escola en català ha de comptar amb un "consens ampli tant en l'àmbit polític com el social". Per altra banda, una de les artífexs d'aquest acord, l'exconsellera Irene Rigau, defensava fa uns dies en una entrevista que aquest acord és l'única manera coneguda fins ara per blindar el model d'escola en catalana, i va instar als crítics a proposar-ne una de millor si és que n'hi ha.
Manifestació
Justament aquest matí al Parlament s’ha presentat una nova entitat, la Plataforma Pública i en Català, que ha anunciat una manifestació el 26 d’abril a l’Arc de Triomf per protestar contra la modificació de la llei, coincidint amb el ple on estava previst que s’havia d’aprovar però que finalment no serà així. També l’ANC fa uns dies va convocar per la mateixa jornada i amb el mateix objectiu, el de mostrar rebuig per l’acord dels quatre partits.